Az Eurostat ma nyilvánosságra hozott adatai szerint egy átlag európai háztartás éves kiadásainak 1,6 százalékát költi alkoholos italokra. Kevésnek tűnik. Ez mintegy 130 milliárd eurót jelent (a szlovákiai GDP csaknem dupláját).

 

Ráadásul ez az összeg nem tartalmazza az éttermekben és hotelekben fogyasztott szeszes italokat. Így az átlag éves szinten 250 euróra jön ki fejenként (minden egyes férfira, nőre gyerekre).

 

A legdurvább alkoholfogyasztók a balti államok. Az észtországi háztartások kiadásaik 5,6, a lettországiak 4,8 és a litvánok 4,2 százalékát költik alkoholra. Utánnuk jönnek a V4 három országa: Csehország és Lengyelország (mindkettő 3,6 százalék), majd Magyarország, utána pedig Finnország (mindkettő 2,9 százalék). Szlovákia Románia után a 9. helyen végzett 2,6 százalékkal), de még így is messze átlagon felüli.

 

 hirdetes_810x300  

A sor másik végén a spanyolok (0,8 százalék), az olaszok (0,9 százalék), az osztrákok (1,3 százalék), a portugálok (1,4 százalék) és a németek vannak (1,5 százalék).

 

Az elmúlt tíz évben leginkább Cipruson és Csehországban nőtt az alkoholfogyasztás. Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Finnországban valamelyest csökkent, a többi országban viszonylag állandó volt.

 

Forrás: Eurostat

 

Körkép.sk

Nyitókép: winespectator.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!