Az Európai  Bizottság valószínűleg a jövő héten példátlan eljárást indít Lengyelország ellen. Brüsszel ugyanis aktiválná az „atomfegyverként” emlegetett 7-es cikkelyt. A 7-es cikkely értelmében akár fel is függeszthetik Lengyelország szavazati jogát az EU-ban.

 

Az EU vezetői azzal indokolják a lépést, hogy Lengyelországban „nyilvánvalóan sértik az európai érétkeket” az új igazságügyi törvényjavaslatok.

 

A csütörtökön és pénteken zajló brüsszeli EU-csúcson Mateusz Morawiecki nemrég kinevezettlengyel kormányfő arra figyelmeztette az uniós vezetőket, hogy az új törvények nem sértik az európai értékek egyikét sem.

 

 hirdetes_810x300  

Merkel azonban egyértelműen Lengyelország ellen foglalt állást:

 

„(…) Világos elveink vannak a jogállamiságról, és ha a Bizottság szükségesnek tartja [a 7-es cikkely aktiválását], Németország támogatni fogja ebben”

 

a német megbízott kormányfő hozzátette, hogy Lengyelország fontos európai partner, és minél jobb együttműködésre kerül sor, az annál jobb Európának.

 

Az „atomfegyver” két részből áll. Az eljárás első részében a tagállamot figyelmeztetik, hogy alapértékeket sért. Ehhez elég a minősített többségi szavazás. A második fázisban (amennyiben beigazolódnak a vádak) megvonják az adott tagállam szavazati jogát az Európai Tanácsban. Ehhez azonban egyhangú szavazásra van szükség – vagyis elég egy tagállamnak Lengyelország mellé állnia.

 

Az uniós csúccsal és a Varsóval szembeni eljárás hátterével hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 

ABCnews.com, Körkép.sk

Nyitókép: wroczlav.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!