Úszómedencéjével, füvesített területeivel és árnyékot nyújtó teraszaival a rijádi Mohammed bin Najef Tanácsadó és Gondozó Központ egy ötcsillagos üdülő benyomását adja, bár ami wellness központként hat, valójában egy dzsihadisták társadalmi visszailleszkedését szolgáló létesítmény.
Bírálók szerint mindez nem más, mint a terrorizmusért járó jutalom. A létesítmény igazgatója ugyanakkor azt vallja, sikeres receptet találtak a vallási szélsőségek elleni küzdelemben.

 

A célunk az, hogy helyreigazítsuk gondolataikat, tévképzeteiket az iszlámról, amelytől eltértek. A bennlakóknak azt az érzetet akarjuk nyújtani, hogy ők is normális emberek, akiknek esélyük van visszatérni a társadalomba. Az alapgondolat az, hogy a meggyőződéseket nem lehet kényszerrel, csak más meggyőződésekkel megváltoztatni” – magyarázta Jahja Abu Maghajed igazgató.

 

A fehér ruhákba öltözött fegyencek, akik jobbára olyan radikális csoportok tagjai, amelyek kapcsolatban állnak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal vagy az afganisztáni tálibokkal, alacsony épületekben laknak, amelyek alapberendezéséhez nagyképernyőjű televíziók és óriáságyak tartoznak. Mindez ápolt füves területtel és pálmafákkal teli környezetben. A raboknak edzőtermük és uszodájuk is van, ezenfelül külön lakások állnak rendelkezésükre, ahol feleségeiket fogadhatják. Az egész létesítmény egyfajta keverék a börtön és a szabad kijárás között.

 

A fegyenceket papok és kezelőorvosok gondozzák, egyebek mellett beszéd- és művészetterápiás foglalkozásokon. A bennlakókat mindenekelőtt házasságra és gyermekvállalásra bátorítják a terápián. Az elképzelés szerint a család a legjobb ellenszere annak, hogy valaki ismét fegyvert ragadjon.

 hirdetes_810x300  

 

Aki azonban három hónapot követően sem mutatja jelét annak, hogy jó útra tért, annak rendes büntetőeljárás keretében kell számot adnia – hangsúlyozta Abu Maghajed.

 

MTI

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!