Vadala és társai, a ‘Ndrangheta mafia tagjai után három éven keresztül nyomozott az olasz rendőrség. Letartóztatását még a szlovák rendőrség vezetői előtt is titkolták.

 

A rendőrség nemzetközi drogellenes akció keretében kedden csukta le a 42 éves tőketerebesi vállalkozót, Antonino Vadalát. Több száz kilogramm drog csempészetével és pénzmosással vádolják.

 

Hogy Vadala kokaincsempészetben utazhat, a gyanú szintjén Ján Kuciak is említi három mondatban utolsó cikkében. Részletesebben már nem volt ideje kifejteni és kideríteni, mert meggyilkolták.

 

 hirdetes_810x300  

Az olasz rendőrség 2015 decemberében 30 millió dollár értékben foglalt le kokaint. A szállítmány exotikus gyümölcsben volt elrejtve, és a nyomozók szerint Vadala segített a csempészetben

 

Az európai elfogatóparancsot Vadala és 16 további állítólagos drogcsempész ellen az elmúlt napokban adta ki a velencei bíróság Olaszországban.

 

A drogcsempész banda közül Vadala az egyetlen, akit Szlovákiában tartóztattak le. 11-en közülük, beleértve Vadalát is, vizsgálati fogságban vannak, hatan pedig házi őrizetben.

 

A lefoglalt drog. Kép: SME

 

Az olasz sajtó szerint Vadala egy bűnszervezet tagja, mely hatalmas mennyiségben csempészte be a dél-amerikai kokaint Európába, főleg Olaszországba. Az eladásukból származó pénzt pedig átmosták.

 

Az olasz Corriere della Calabria lap szerint Vadalát azzal gyanúsítják, hogy legális céghálózatot hozott létre, melyet Dél-Amerikából származó drog csempészetére használt. A kokaint tehát legális árukkal, mint például mezőgazdasági termények, állatok, nyers hús kapcsolatos kereskedelem leple alatt csempészték.

 

Agrobiznisz a drog elfedésére?

 

Az  ’Ndranghetára jellemző, hogy a kétes ügyleteik elfedésére mezőgazdasági vállalkozásokat használnak. Így tett Antonino Vadala és apósa Diego Roda is.

 

Egy 2015-ös vizsgálat eredménye szerint például az ’Ndranghetának kiépített hálózata volt szövetkezetekből és cégekből gyümölcstermesztésre és behozatalra Milánóban, amin keresztül csempészték a drogot. A maffiaklánok cégieken keresztül jó kapcsolatot ápoltak a helyi politikusokkal is.

 

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Szlovákiában is a mezőgazdaságban vállalkozott Vadala, és a Ján Kuciak cikkében rögzített tények szerint a politikusokkal is jó viszonyt ápolt.

 

Az olasz sajtó szerint az eseten, amiben most Vadala után nyomoznak, már 2015-től dolgoznak, amikor 400 kilogrammnyi kokaint találtak egy ecuadori exotikus gyümölcsszállítmányban. A szállítmányból Szlovákiába is jutott.

 

A veneziatoday.it portál állítása szerint Vadala a külföldi fuvar irányítása és a pénzügyi bebiztosításáért volt felelős.

 

Nyitókép és forrás: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!