London a Szkripal-ügyet a Moszkva és a Nyugat közötti viszony normalizálásának akadályozására, az EU és NATO pedig „szétzilált sorainak rendezésére” próbálja meg felhasználni – jelentette ki Alekszand Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Valdaj nemzetközi vitaklub egy keddi moszkvai fórumán – írja az MTI.

 

Grusko „nagy geopolitikai provokációként” értékelte, hogy számos nyugati ország a Szkripal-üggyel kapcsolatban hangoztatott brit vádak alapján orosz diplomaták kiutasítása mellett döntött. Kijelentette, hogy a szövetség mellet működő orosz képviselet létszámának csökkentése miatt nem lehet összehívni az orosz-NATO tanács következő ülését.

 

Hangsúlyozta, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti szakmai párbeszédre mért csapás komolyan rontja a biztonsági helyzetet. Szavai szerint az ebben a helyzetben megnyilvánult euroatlanti szolidaritás „közvetlen fenyegetéssé válik az európai biztonság számára”.

 

 hirdetes_810x300  

A vezető diplomata szerint a Szkripal-ügy körüli „provokációt” a nyugati országok katonai kiadásainak megindokolása céljából „rendezték meg”, mert a „kolosszális” kiadásokhoz „nagy ellenségre” van szükség. Megfogalmazása szerint a NATO az orosz határok menti katonai jelenlétének „indokolatlan” erősítésével „átlépte a vörös vonalat”.

 

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszonvádak nyomán a két fél kölcsönösen diplomatákat utasított ki, később ugyanilyen kölcsönös intézkedések történtek számos EU- és NATO-tagállam, valamint más országok, illetve Oroszország között. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, ugyanakkor konkrét bizonyítékokat követel.

 

MTI

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!