40%-kal alacsonyabb termésük lesz a németországi burgonytermesztőknek. A pótolhatatlan hiány minden bizonnyal az élelmiszerek árára is befolyással lesz. Az árnövekedés pedig a sokak által kedvelt hasábburgonyát is érinteni fogja: dárgább és kisebb lesz.

 

A tartós hőség miatt ráncolják a homlokukat a német gazdák – írja a Deutsche Welle. A Zöldség-, Gyümölcs- és Burgonyatermesztők Szövetsége (BOGK) vasárnap arra figyelmeztetett, hogy idén drámaian alacsony lesz a burgonyatermés. A szövetség szerint ezt leginkább a hasábburgonya-gyártók fogják megérezni.

 

Azok a nagy burgonyák, melyek a hasábburgonya előállításához szükségesek, idén csak kis mennyiségben lesznek elérhetőek. Rosszabb esetben az egyes térségekben egyáltalán nem lesznek“ – mondta a szövetség elnöke, Horst-Peter Karos. Feltételezése szerint a termés 25–40%-kal lesz alacsonyabb. A legrosszabb forgatókönyv abban az esetben fog bekövetkezni, ha a szárazság továbbra is folytatódni fog.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia a burgonya terén nem önellátó. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) adatai szerint Szlovákiába főleg Csehországból, Franciaországból és Németországból hoznak be burgonyát. 2015-ös adatok szerint Szlovákia 144 600 tonna burgonyát termel meg, és 296 600 tonnát fogyaszt el.

 

A cseh burgonyatermesztők szövetségének elnöke, Miloslav Chlan az iDnes.cz portálnak úgy nyilatkozott, hogy a burgonyák nemcsak aprók lesznek, de vizuális hiányosságaik is lesznek, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedésekben nem fogok a polcokra kerülni.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: NajRecept.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!