Az ápolónők és szülési asszisztensek országos kamarája arra figyelmeztet, hogy a kormány bár igyekszik oldani az orvoshiányt, de alábecsüli a kórházi ápolók és szülési asszisztensek kevés számát.

 

Az érdekvédelmi szervezetük szerint két millió euró elköltésével három orvosi karra még nem növekszik a praktizáló orvosok száma, legfeljebb az általános orvosi karon végző diákok száma.

 

Kevés a kórházi dolgozó

 

 hirdetes_810x300  

 

A kamara ismételten rámutatott arra is, hogy az egészségügyi minisztérium nem terjesztette a közvélemény elé a szektorban dolgozók személyi állományára vonatkozó hosszú távú stratégiai elképzelés anyagát, mely orvosolná a kórházi dolgozók alacsony számát.

 

A kormány részbeni megoldási javaslatai a kamara szerint nem elégségesek, és bizonytalanságot váltanak ki. Amennyiben a kormány nem alakít ki megfelelő szakmai és munkaköri feltételeket, amennyiben nem kapnak a kórházi dolgozók megfelelő bérezést, elmondásuk szerint naiv elképzelés azt hinni, hogy az általános orvosi képzésből kikerülő pályakezdők és ápolók, szülészi asszisztensek Szlovákiában maradnak.

 

A tárca reakciójában elmondta, hogy az ápolónak készülő diákokat stabilizációs ösztöndíjakkal motiválná már a szeptemberi iskolakezdéstől kezdődően.

 

A stipendium célja, hogy a pályakezdőt motiválja, hogy itthoni intézményben vállaljon munkát, amivel stabilizálódna az ápolóhiány.

 

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint további motivációkánt szolgálhat a kórházak anyagi helyzetének javítása, hogy új orvosi eszközöket vásárolhassanak és felújításokra költhessenek.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!