Az USA nyitott Koszovó é Szerbia közötti területcserékről szóló tárgyalásokra a két ország kapcsolatának helyreállítása céljából – jelentette ki John Bolton, amerikai nemzetboztonsági tanácsadó pénteken.

 

Az amerikai álláspont ezzel szembemegy Németország álláspontjának. Angela Merkel szűk két hete kijelentette, hogy semmilyen határváltoztatást nem támogat a Balkánon.

 

Nlhány hete merült fel az az ötlet, hogy Szerbia a többségében albánok által lakott dél-szerbiai Presev város környékét elcserélné az észak-koszovói, szerbek lakta területekre. A szerb ellenzék és Németország elutasította az elképzelést.

 

 hirdetes_810x300  

A nyugati hatalmak – amelyeknek köszönhetően létrejöhetett a független koszovói állam 2008-ban Szerbiából kiválva – már hosszú ideje elutasítanak minden határváltoztatást a Balkánon, attól félve, hogy felborul a viszonylagos béke állapota a volt Jugoszlávia területén. Jelenleg öt európai uniós ország (köztük Szlovákia és Románia) nem ismeri el Koszovót önálló országként.

 

Bolton, Donald Trump amerikai elnök egyik főtanácsadója kijelentette, hogy az USA nem áll útjában a határkiigazításnek

 

„Nem hiszem, hogy Európában bárki megakadályozhatja ezt, ha két fél kölcsönösen kielégítő egyezségre jut”

 

Az EU vezetői a területcserét nem utasították el hivatalosan – ám mivel Németország ellenzi, aligha lesz más véleményen az európai politikusok többsége. Berlin, amelynek vezető diplomáciai (és gazdasági) szerepe van a balkánon, aligha nézheti tétlenül, hogy nélküle döntsenek egy ilyen fajsúlyos kérdésben, amely precedenst teremthet.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!