Donald Trump amerikai elnök Andrzej Duda lengyel államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „nagyon komolyan” fontolóra veszi egy állandó amerikai katonai bázis létrehozását Lengyelországban.

 

A két elnök találkozójára kedden került sor Washingtonban. Trump szerint a közép-európai, visegrádi ország biztonsága „rendkívül fontos” számára és lengyel kollégája számára is.

 

„Lengyelország rendkívül nagy hajlandóságot mutat arra, hogy az Egyesült Államok jelen lehessen területén (…) és dollármilliárdokat fizetne egy bázisért”

 

fogalmazott az amerikai elnök. Varső szeretné, ha az amerikai hadsereg péncélos hadosztálya permanens módon állomásozna az ország területén, mintegy „elrettentésül az esetleges orosz agresszió ellen”. Ezért hajlandó akár két milliárd dollárral is hozzájárulni a bázis költségeihez.

 hirdetes_810x300  

 

„Reméljük, hogy együtt kiépíthetjük a Fort Trumpot (Trump erődöt) Lengyelországban, elnök úr”

 

mondta Duda Trumpnak, aki újságírói kérdésre megerősítette, hogy egyetért a kelet-közép-európai országok aggodalmával Oroszország kapcsán, és kijelentette, hogy az oroszok agresszíven lépnek fel.

 

A lengyel javaslatot az állandó amerikai bázisra soakn kifogásolják a NATO-tagállamok közül. A leggyakoribb ellenérv szerint túlságosan provokatív lehet Moszkva számára a lépés. Ráadásul a NATO-oroszország közötti Alaptörvény, amely bizonyos tekintetben tiltja a kelet-közép-európai területeken az állandó harci alakulatok állomásoztatását. A lengyelek ugyanakkor Oroszország ukrán válságban játszott szerepére hivatkozva kérik Washingtont, hogy tegyen kivételt.

 

A Pentagonban is vannak ellenzői az ötletnek. Ott a piszkos anyagiak miatt aggódnak. Egy állandó bázis költségei ugyanis akkorák, hogy a lengyelek által felkínált kétmilliárd dolláros hozzájárulás csak a szükséges összeg töredékét jelenti.

 

Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!