Az SNS frakciója a Koalíciós Tanács elé akarja vinni az ENSZ migrációs paktumának ügyét. A szlovák nemzetiek szerint nem elégendő, hogy csak a külügyminisztérium foglal állást az ügyben Szlovákia nevében, az egyezményről először a Koalíciós Tanácsnak, majd a parlamentnek kell döntenie.

 

Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter az elmúlt napokban többszöri is pozitívan és elismerően nyilatkozott az ENSZ migrációs paktumáról, miközben több közép-európai ország kijelentette, hogy nem hajlandó azt aláírni. Az elsők között az USA és Magyarország utasította el a javaslatot, később Csehország, Ausztria majd Lengyelország is jelezte, hogy nem írja alá a dokumentumot a marrakeshi (Marokkó) „ünnepségen”.

 

Jaroslav Paška a szlovák nemzetiek második embere szerint a paktum összemossa a legális és az illegális migráció fogalmait, illetve úgy véli, hogy Brüsszel ezen a dokumentumon keresztül akar rákényszeríteni a tagállamokra bizonyos „véleményformákat”.

 

 hirdetes_810x300  

„Tiszteletben tartjuk a külügyminisztérium álláspontját, de úgy véljük, hogy tiszteletben kell tartanunk a szomszédaink véleményét is és nem szabadna nagyon eltérő álláspontot képviselnünk”

 

fogalmazott Paška ma délelőtti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a szlovák parlamentnek el kell utasítani az ENSZ migrációs egyezményében való részvételt.

 

Miroslav Lajčák smeres külügyminiszter szerint üdvözlésre méltó az ENSZ kezdeményezése, hogy egy kötelezettségek nélküli paktumot dolgozott ki a globális migráció kezelésére. Azt sem mulasztotta el kihangsúlyozni, hogy a szlovák gazdaság lendületének fenntartása érdekében előbb utóbb „elkerülhetetlen” lesz migránsok (külföldi, unión kívüli vendégmunkások) behívása.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk/Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!