Ausztrália is megerősítette, hogy nem írja alá az ENSZ migrációs paktumát. A canberrai kormány hivatalos indoklása szerint attól tart, hogy az egyezmény veszélyezteti az ausztrál nemzeti érdeket – írja a Teraz.sk a német DPA hírügynökségre hivatkozva.

 

A globális migrációs paktumot az a világ országainak december első felében  a marrakeshi konferencián kellene aláírniuk. Ausztrália csak egy azon országok sorában, akik jelezték, hogy nem csatlakoznak az egyezményhez. Elsőként az USA és Magyarország utasította el, majd Csehország, Lengyelország és Ausztria is csatlakozott hozzájuk. Szlovákia álláspontja egyelőre nem tisztázott, a kormány és Miroslav Lajčák külügyminiszter között nincs egyetértés az ügyben, az SNS azonban elsőként követelte, hogy a parlament tárgyaljon és határozzon a paktum elutasításáról.

 

Robert Fico smeres pártelnök videóüzenetben utasította el a paktumot, amire a külügyminisztérium csak annyit válaszolt, hogy összhangban van az ő véleményükkel, ugyanakkor jelezte, hogy fenntartásaikat bele fogják foglalni a marrakeshi konferencia dokumentumaiba – vagyis a külügyminisztériumnak minimum szándékában áll részt venni az eseményen, illetve egyáltalán nem jelezte, hogy azt nem írná alá. Erre reagálva az SNS újabban olyan határozatot akar elfogadtatni a kormánnyal, miszerint „fizikailag senki sem képviselheti Szlovákiát” a konferencián, megelőzendő azt, hogy Lajčák egy partizánakcióban esetleg a kormány szándékával ellentétesen cselekedjen.

 

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!