Nyitókép: ČTK/AP

 

A visegrádi csoport jelenti Európa jövőjét – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Barrandov cseh kereskedelmi televízióban péntek este sugárzott interjújában.

 

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a visegrádi országokban a gazdasági növekedés üteme kétszer akkora, mint az európai uniós átlag, és jelenleg a visegrádi csoport az összeurópai gazdasági növekedés motorja.

 

„A V4-ek sikeres térség. Bízom abban, hogy ami jó a V4-nek, az jó egész Európának is” – mondta a kormányfő, aki pénteki hivatalos csehországi látogatása alkalmával nyilatkozott a Barrandov televíziónak.

 

A visegrádi csoport esetleges bővítésének felvetését Orbán nehéz kérdésnek minősítette és kifejtette: a magyar álláspont az, hogy meg kellene őrizni a csoport jelenlegi formáját, de érdemes „speciális kapcsolatokat” kiépíteni a szorosabb együttműködés iránt érdeklődő országokkal.

 

A migrációs ügy valójában a demokrácia kérdése is, mert a migránsok befogadásával megváltozik az érintett államok karaktere” – mutatott rá a magyar kormányfő a migrációs problémákat firtató kérdésekre adott válaszában.

 

Szerinte Európa jelenleg két táborra oszlik ebben a témában: az egyik országcsoport befogadná a migránsokat, és elfogadja, hogy fokozatosan megváltozzon az ország karaktere, míg a másik csoport, amelybe Magyarország és Csehország is tartozik, ezt nem hajlandó elfogadni, s védeni akarja az európai kultúra hagyományos, keresztény értékeit.

 

A miniszterelnök szerint Európában jelenleg hatalmi harc folyik, s a jövő májusi európai parlamenti  választások nagyon fontosak, mert Európa jövőjéről kell dönteni.

 

A magyar kormány nem kívánt az emberek feje felett dönteni, ezért kikérte véleményüket, s annak figyelembe vételével politizál. „A migráció nemzetbiztonsági kérdés is, és én a magyar emberek biztonságát nem engedem veszélyeztetni” – fejtette ki a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor elmondta: Andrej Babiš cseh kormányfőben jó partnerre talált, akinek érdekes gondolatai vannak és akivel nagyon jól együttműködnek a V4-ek érdekeinek érvényesítésekor az Európai Unióban. Magyarország és Csehország kapcsolata „több mint szövetségesi, baráti” – jelentette ki Orbán Viktor az interjúban, s leszögezte, hogy Budapestnek érdeke a minél szorosabb magyar–cseh együttműködés.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!