A francia kormány szigorítaná a büntetéseket a be nem jelentett utcai tüntetések kapcsán. Olyan törvényt akar elfogadni, amely nagyobb szankciókkal sújtja a be nem jelentett utcai megmozdulások szervezőit és résztvevőit. Így reagálnak a hetek óta tartó sárgamellényes demonstrációkra, amelyek Emmanuel Macron francia államfő megszorító intézkedései elleni fellépésként indultak, végül országos szintű kormányellenes tüntetésekké fejlődtek.

 

Édouard Philippe francia kormányfő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva amiatt panaszkodott,hogy a párizsi Sain-Germain luxusnegyedben a tüntetők Macron életszínvonal-csökkentő intézkedései ellen tiltakozva autókat, motrokat gyújtottak fel és barrikádokat építettek.

 

„Franciaországban meg kell őriznünk a demonstrációhoz való jogot, de egyúttal meg kell büntetnünk azokat, akik megsértik a törvényt. Ez az oka, hogy a kormány támogatja a vonatkozó törvény frissítését  és azon személyek szankcionálását, akik nem tartják tiszteletben a tüntetések bejelentésének kötelezettségét”

 

A francia kormány olyan törvényt is előkészít, amely megtiltaná a futballhuligánok belépését a stadionokba.

 hirdetes_810x300  

 

A sárgamellényes megmozdulások januári hulláma kevesebb embert mozgatott meg egyelőre, de még kitartanak. A tüntetők ellen – bejelentett demonstráció volt, vagy sem – a francia rendőrség nagy erőkkel vonult fel, vízágyúkat és könnygázt is bevetettek.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!