Nyitókép: PIÜ

 

Egynapos irodalmi, sőt összművészeti kavalkáddal ünnepli a költészet napját a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET. Április 10-én a belvárosi Akvárium Klubba és az előtte lévő térre költöznek a művészetek, hogy izgalmas és változatos programot kínáljanak minden korosztálynak.

 

Először, de hagyományteremtő szándékkal szervez egynapos irodalmi fesztivált a PKÜ, a PIM és a POKET. A három szervező együttműködése nem véletlen, hiszen mindannyian kiemelt céljuknak tekintik az irodalom, az olvasás népszerűsítését, a minőségi kultúra átadását. Erről szól az Irodalmi Kavalkád, ami hangsúlyosan két szerző: Tamási Áron születésének 125., és Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődik.

 

A rendezvény – bár főképp az irodalomra koncentrál –, a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket: lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató, kézműves foglalkozás. Nem beszélve a POKET Zsebkönyvek 4. születésnapjáról, amit kvízzel és születésnapi esttel tesznek emlékezetessé a szervezők, akik változatos eszközökkel, több generációt megszólítva szeretnék megmutatni, hogy neves költőink, íróink műveinek ma is aktuális mondanivalója van számunkra.

 

 

Az egész napos műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal, többek között a Kolompos és az Aurevoir. zenekarból ismert Agócs Márton és Fejér Mihály koncertjével, a POKET új versantológiájának bemutatásával, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes magyarországi ősbemutatójának számító Tamási-, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium előadásával, de a vendégek és előadók között lesz mások mellett Varró Dániel költő, Bogdán Zsolt színművész, Berecz András énekes-mesemondó, Rubold Ödön színművész, vagy A Dal televíziós műsorból ismert finalisták: Tempfli Erik és Hegedűs Bori. Az Irodalmi Kavalkád házigazdái Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós színművész, író.

 

***

Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja 125 évvel ezelőtt született Farkaslakán. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája (Ábel az országban, 1933; Ábel a rengetegben, 1932; Ábel Amerikában, 1934) révén került be. Tamási egész életében hiteles volt. Hűséges a szülőföldhöz, a tanult és hitt értékekhez, a magyar nyelvhez, a hazához. Tamási Áron saját ars poeticájában is hirdette:

 

Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.

 

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró, pedagógus. Diákkorától kezdve írt verseket, folyóiratokban 1945-től publikált. 1941-ben küldte el verseit Szerb Antalnak, aki mestere lett.

 

Juhász Anna

 

Első, Kettős világban című verseskötete 1946-ban jelent meg, amivel elnyerte a Baumgarten-díjat, első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat és életművének elismerésére a Kossuth-díjat.  1946-ban alapította – férjével, Lengyel Balázs műkritikus, íróval közösen – az Újhold című irodalmi folyóiratot. Költői munkája mellett jelentős műfordító, illetve a magyar esszéirodalom kimagasló művelője volt.

 

***

 

„A POKET a Vecsei H. Miklós ötlete alapján létrehozott zsebkönyv projekt, amelynek során zsebkönyvautomatákat helyezünk el Magyarország forgalmas helyein. Az automatákból okostelefonméretű és minőségű zsebkönyveket vásárolhattok 1500 forintos áron, klasszikus és kortárs címekkel. Célunk az olvasásnépszerűsítésen túl, hogy a zsebekből kilógó színes könyvek tulajdonosai akár csak egy összenézés erejéig társak lehessenek egy színesebb, egymásra figyelőbb városi közösség kialakításában.

 

A POKET nemcsak könyv, hanem egy egymásra figyelő közösség jelképe, ahol hiszünk az elmélyülésben, a minőségi időtöltésben és az őszinteségben. Ha változtatnál a világon, először te változz! Mi veled vagyunk.” (poketonline.hu)

 

Vecsei H. Miklós

 

Irodalmi Kavalkád

  1. április 10. vasárnap, 10.00 – 22.30

Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)

Bővebb információ ITT.

 

***

Részletes program

 

10.00 – 11.30 KOLOMPOS koncert

 

10.30 – 11.20 ISKOLÁK A HATÁRON / A Pál utcai fiúk, Ábel a rengetegben, Iskola a határon, Sorstalanság kötetek közös megismerése

 

Vendég: Fűzfa Balázs irodalomtörténész

 

10.00 – 14.00 Változatos kézműves foglalkozások, többek között a Bábika Kézműves Foglalkozás, Ujj Éva vezetésével és gyerekfoglalkozás Both Gabival

 

11.30 – TAMÁSI125 – Szabadtéri kiállítás megnyitó Berecz András mesemondóval és prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténésszel

 

13.00 – 13.45 POKET x Tamási Áron – bemutatkozik a Jégtörő Mátyás
Vendég: Vecsei H. Miklós, Juhász Anna és Bogdán Zsolt színművész

 

14.10 – 15.00 Otthont teremtők – Tamási és Dsida alkotói világa

 

Vendég: Láng Gusztáv professzor, Sipos Lajos irodalomtörténész, Fűzfa Balázs irodalomtörténész

 

14.00 – 15.20 Látkép, gesztenyefával – a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium előadása a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes tiszteletére

 

15.00 – 16.00 “Táltos volt…” – A 125 éve született Tamási Áron emlékezete
Vendégek: A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke, Rubold Ödön és Szabó Sebestyén László, a Nemzeti Színház művészei

 

16.00 – 17.00 POKET költészet napi kvíz

 

16.30 – 17.15 Farkaslaka szülötte: Tamási Áron – vetített képes előadás

 

Vendég: Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület és egy néptánccsoport vezetője

 

17.30 – 18.45 POKET 4. születésnap, egy zenés irodalmi esten bemutatkozik a negyedik POKET versantológia

 

Vendég: Vecsei H. Miklós, Tempfl Erik zenész, Hegedűs Bori énekes, Varró Dániel költő, Babiczky Tibor költő, Izsó Zita költő

 

20.00 – 21.30 Boldog nyárfalevél előadás a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes fellépése / A Spectrum Színház a Maros Művészegyüttessel a rituális színház formáját sajátos életszerű módon teremti meg Tamási szellemében, aki megtartó életformának nevezte a művészetben való megnyilvánulást.

 

21.00 – 22.30 KONCERT – Agócs Márton & Fejér Mihály (Aurevoir.) meglepetés vendégekkel

 

Pefőfi Ügynökség sajtó/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.