Nyitókép: nato.int

 

Törökország, Finnország és Svédország külügyminiszterei kedd este Madridban, a NATO-vezetők csúcstalálkozója előtt egyeztettek, és írtak alá egy egyetértési nyilatkozatot. Ez alapján Törökország visszavonja a finn és svéd NATO-csatlakozással szembeni vétóját, így utóbbi két ország csatlakozhat a szövetséghez.

 

Finnország és Svédország május közepén jelezte hivatalosan, hogy csatlakozna a NATO-hoz, de az ankarai vezetés eddig a két állam kurd csoportoknak nyújtott állítólagos támogatása és a fegyverexporttal kapcsolatos aggodalmak miatt gátolta a folyamatot, és vétóval fenyegetett.

 

„Törökország, Finnország és Svédország olyan memorandumot írt alá, amely kezeli a fegyverexport és a terrorizmus miatti török aggodalmakat. Egyetlen szövetségesünk sem szenvedett el olyan brutális terrortámadásokat, mint Törökország, a PKK kurd gerillaszervezet részéről”

 

 hirdetes_810x300  

– közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatalos felkérést a NATO-csatlakozásra várhatóan már szerdán megkapják a svédek és a finnek.

 

A bejelentés gyakorlatilag már az első nap megkoronázta a csütörtökig tartó csúcsatalálkozót, amelynek ez volt az egyik legfontosabb célja. A másik hasonlóan fontos napirendi pont, hogy a szövetség újrafogalmazza stratégiáját az ukrajnai orosz invázió miatt. A NATO katonai erejének, valamint elrettentési és védelmi képességének növelését tervezi. Mindezt úgy akarja megvalósítani, hogy 40 ezerről 300 ezerre növeli gyorsreagálású kontingenseinek létszámát.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.