Nyitókép: PKÜ

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia Programja a magyarországi helyszínek mellett 2022. októberétől üdvözölheti soraiban Sepsiszentgyörgy városát, mint első határon túli rezidens állomást.

A 2019-ben alapított Magyar Írórezidencia Program eddig nyolc, kulturális értékekben gazdag helyszínen, PécsettDebrecenbenVajszlónVácrátótonNyíregyházánKapolcsonPannonhalmán és Balatonfüreden fogadott hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat. A három éve folyamatosan bővülő rezidenciahálózat nemcsak a magyar szerzők körében, hanem nemzetközi szinten is egyre népszerűbb. Számos külföldi alkotó fordult már meg az országban a programnak köszönhetően: osztrák, román, argentin, kazah, indiai, albán, szlovén, bolgár, koszovói, egyiptomi, amerikai és kirgiz szerzők választották alkotói szabadságuk helyszínéül a magyarországi városok egyikét.

Az Ügynökség hosszútávú célja, hogy további helyszínekkel, a Kárpát-medence egész területéről bővítse a programot. Ennek a célnak az első sikeres mérföldköve Sepsiszentgyörgy csatlakozása.

„Mindig öröm és büszkeség, amikor azt mondhatom, hogy Sepsiszentgyörgy a régió legdinamikusabban fejlődő városa. Ez a kijelentés nem csak a tárgyi és infrastruktúrabeli fejlődésére igaz, hanem a kulturális és szociális programok sokasodását is fedi. Az írórezidencia program éppen emiatt válik egy több szempontból is követendő és gondozandó programnak. Egyrészt hidat képez a magyarországi és erdélyi írótársadalom között, másrészt megismerteti a magyarországi alkotókkal a város kulturális rezdüléseit. Örvendünk minden hozzánk érkező művésznek, és bízunk benne, hogy műveik által szép hírét viszik majd városunknak és közösségünknek!”

 

– mondta el Vargha FruzsinaSepsiszentgyörgy alpolgármestere.

 hirdetes_810x300  

 

Lőrincz P. Gabriella

Az első író már meg is érkezett Sepsiszentgyörgyre, október 10. és 24. között a beregszászi származású, Bella István-díjjal elismert Lőrincz P. Gabriella alkot itt. A szerző egy mesekönyvet szeretne Sepsiszentgyörgyön befejezni, és tovább dolgozik kisregényén, valamint egy verses- és novellásköteten.

Kopriva Nikolett, a 26 éves, Debüt-díjas szerző novemberben lesz két héten át az erdélyi rezidencia lakója. Ő az Arcok a vásznon munkacímű verseskönyvét formálja tovább, emellett párhuzamosan dolgozik egy tinédzser kisfiúról szóló, szürreális hangvételű, novellafüzérekből álló prózaköteten.

 

Kopriva Nikolett

A Magyar Írórezidencia Program folyamatosan várja azon magyarországi szerzők jelentkezését, akik Sepsiszentgyörgyön szeretnének eltölteni néhány hetes, ihlető erejű rezidensi időszakot.

 

PKÜ sajtóhír

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!