Nyitókép: Körkép.sk

 

Kilencvennél is több szicíliai maffiózót és fehérgalléros bűnözőt küldtek rács mögé egy szicíliai bíróságon, miután bebizonyosodott: többmillió eurónyi uniós pénzt csaltak el fiktív cégeken keresztül. Az év talán legjobban várt bírósági ítélete Olaszországban több szempontból is történelmi lett: éjszakába nyúlóan olvasták az ítéletet, mely összesen több mint 660 év büntetést szabott ki a vádlottakra.

 

November elsején végre pont került az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó tárgyalására Olaszországban. A másfél évig tartó megapert, melynek összesen 101 vádlottja volt, egy földalatti bunker-stílusú bíróságon folytatták a szicíliai Messinában. A peren négy ügyész dolgozott, az elsőfokú ítéletek és büntetések felolvasása pedig több mint egy órán át tartott: a vádlottak közül 91-en összesen 660 évnyi börtönbüntetést kaptak csalásért, hamis tanúzásért, zsarolásért, illegális haszonszerzés céljából létesített bábvállalatok létrehozásáért és drogkereskedésért. Az ítélettel minden valószínűség szerint hosszú időre lefejezték a helyi maffiát.

 

 hirdetes_810x300  

Összefogott a két rivális klán, hogy elszipkázhassák az uniós támogatásokat

 

A szicíliai Messinában tevénykedő két, korábban rivális klán, a Batanesi-k és a Bontempo-k  az 1980-as és ’90-es évek viszálykodásai után – melyben legalább negyvenen vesztették életüket – a kétezres években félretették nézeteltéréseiket egy, a korábbiaknál jóval jövedelmezőbb üzlet reményében. Ez pedig nem volt más, mint hogy közösen csapolják meg az EU-s pénzeket.

 

A terv pofonegyszerű volt: önkormányzati tisztviselőket megvesztegetve a két maffia vezetői hozzáférést kaptak azokhoz a földhivatali adatokhoz, melyekből kiderítették, mely mezőgazdasági területek nem részesülnek uniós támogatásban. Ezeknek tulajdonosait aztán megfenyegették és hamis bérleti szerződéseket bemutatva a területet sajátjuknak nyilvánították.

 

Bővebben az ügy és a nyomozás hátteréről az Euronews cikke foglalkozik.

 

Körkép.sk/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!