Nyitókép: SITA

 

2023. január 1-jétől a Bookingon vagy az Airbnb-n keresztül lakásukat vagy nyaralójukat bérbe adók, valamint az Ubernek vagy Boltnak taxizók már nem titkolhatják el bevételeiket az adóhivatal elől. A jövő év elejétől kezdődően lép hatályba az a törvénymódosítás, amely szerint a digitális platformoknak automatikusan tájékoztatást kell adniuk ügyfeleikről az adóhatóságnak – tájékoztatott Szimonetta Rumanová, a Grant Thornton tanácsadó cég adószakértője.

 

A szakértő szerint a bérbeadóknak decemberben az utolsó hónapjuk van arra, hogy regisztráljanak az adóhivatalnál adójuk befizetésére. Ellenkező esetben súlyos pénzbírságra számíthatnak.

 

A pénzügyi hatóság a portálokról, platformokról megkapja a cégek és személyek listáját azok azonosító adataival, valamint az adott platformon keresztül elért bevételre vonatkozó adatokkal.

 

„Ezeket az adatokat aztán összeveti az adott cég vagy személy adóbevallásával, és eltérés esetén adóellenőrzést indíthat azzal a céllal, hogy a be nem jelentett jövedelmek utáni adót beszedje”

 

– ismertette az eljárást Rumanová.

 

Ha az ingatlant egyéni vállalkozó vagy aktív szervezeti azonosító számmal (IČO) rendelkező cég adja bérbe, a bérbeadás miatt nem szükséges külön regisztrálnia az adóhivatalnál. A többieknek az ingatlan bérbeadásától számított egy hónapon belül be kell jelentkezniük az adóhivatalnál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!