Koncertszínházi előadással idézi meg a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándort a Petőfi Kulturális Ügynökség legújabb előadása, melyben Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival mutatja be a huszonhat évet élt költőóriás életét és költeményeit.

 

A Huszonhat év / Privát PETŐFI című előadás a MOMkultban debütál.

 

2023-ban minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük határon innen és túl. Ezért jött létre a Huszonhat év – Privát PETŐFI előadás, ami a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait.

 

Az előadás négy hangra komponálva, bő egy órás előadásban meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki.

 

 

Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor?

 

Petőfi – ahogy magáról vall – sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán, meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax – mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?

 

Közreműködők:

 

Adorjáni Bálint – színművész
Kacsó Hanga – énekes
Juhász Anna – irodalmár
Szabó Dániel – cimbalomművész

 

Szerkesztő: Asztalos Emese irodalomtörténész, Juhász Anna irodalmár

Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.

Az előadás fotóit Oláh Gergely Máté fotográfus készítette.

 

Esemény a Facebookon ITT.

Jegyvásárlás ITT.

 

További információ: Juhász Anna +3670/564 7124

Sajtójegyek igénylése: [email protected]

Sajtóregisztráció: 2023. április 20-ig

 

Körkép.sk, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!