Nyitókép: Twitter, reprofoto

 

Ámokfutásnak, őrjöngésnek és lélektani zsarolásnak egyaránt nevezhető videót tett közzé Jevgenyin Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője. A legfelsőbb orosz katonai vezetőket név szerint vádolja meg, amiért hetek óta késlekednek a magánhadsereg készleteinek feltöltésével.

Legalább harminc holttest látszik a felvételen

 

A Prigozsin által bemutatott képsoron több tucat tetem látható, arcuk takarása nélkül, vagyis azonosíthatóan egy mélyebb elemzés számára. A zsoldosvezér kommentárja őrjöngő hangvételű és felháborodott, egyben eddig nem hallott nyomatékkal ismétli meg hetek óta hangoztatott vádaskodását, hogy a Wagner-csoport extrém vérveszteségei a moszkvai vezérkar kezén száradnak.

 

 hirdetes_810x300  

Prigozsin már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy kivonja erőit Bakhmutból, sőt a május 10-i határidőt is megjelölte, majd később azzal intézte el, hogy az csak vicc volt. Ugyanakkor a ma hajnali üzenet hangvétele és drámaisága messze felülmúlja a korábbi handabandázásokat.

 

A felvétel rejtett és csak erős idegzetűeknek ajánlott, de megjegyzendő, hogy a fake videók korában nem zárható ki teljesen, hogy a testek élő emberek, és csak díszletül szolgálnak Prigozsin nyilatkozatához. Ez még alaposabb vizsgálatra vár, de a felvétel propagandaereje kétségtelen.

 

 

A katonai elemzések csak találgatják a zsoldoscsoport veszteségeit, amit 8 és 30 ezer közé tesznek az ukrajnai háború megkezdése óta. Biztosnak mondható adatokat a Wagner nem közöl, de Prigozsin kétségbeesése már jó ideje ismert.

 

A tavaly ősszel beindított nagyszabású toborzó hadjárat kifulladt, és most már oda süllyedt, hogy a börtönökből HIV-pozitív rabokat is csábítanak frontszolgálatra, az ígérve nekik, hogy rendes gyógyellátást kapnak érte cserébe, amire a börtönben esélyük sincs. Az érintettek némelyike inkább a gyors végzetet választja a fronton, mint a lassú kínhalált a fegyintézetben.

 

Hol vannak már azok a k@rva lövedékek?

 

Prigozsin név szerint említi meg Sojgu orosz védelmi minisztert és Geraszimov vezérkari főnököt, akik egyben politikai ellenfelei is a Putyin elnök bizalmáért folytatott egyre élesebb belharcokban. A kifakadás során kérdezi meg, hogy „hol vannak már azok a k@rva lőszerek?”

Egy korábbi állítása szerint a veszteségeket ötödére lehetne csökkenteni megfelelő tüzérségi háttér birtokában, ám az késlekedik.

 

Elhagyják Bahmutot

 

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot – jelentette ki Jevgenyij Prigozsin pénteken.

 

„A Wagner-harcosok, a Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen lévő állásokat a védelmi minisztérium egységeinek, és a Wagner-csoport maradékát logisztikai táborokba vonjuk vissza, hogy ott nyalogassuk sebeinket”

 

– hangoztatta a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó alakulat vezetője.

 

„A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve”

 

– tette hozzá.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!