Nyitókép: Facebook, Heinz-Dieter Bangert

 

Az Air Defender ’23 nem csak a NATO hadtörténetének legnagyobb légierő-bevetési gyakorlata, június 12.-23. között. A cél a légi hadműveletek gyakorlása és összehangolása a szövetséges légierők között, az optimális közös elhárítás és ellencsapás érdekében. Az ellenség kódneve OCCASUS.

Támad az OCCASUS? Nem kimondva, de a gyakorlat az ukrajnai háború nyugati irányú eszkalációjával is számol

 

A NATO tervezői már évek óta dolgoznak többféle valós adatokra épülő fiktív forgatókönyvön, ami szerint a balti államokon és Lengyelországon keresztül Németországot közvetlen támadás éri egy keleti katonai agresszor részéről, akinek a kódneve OCCASUS (Napnyugta). Az agresszió elhárításának fő eszköze a légierő, amihez kiber- és űregységek, valamint terrorelhárítás is csatlakoznak.

 

 hirdetes_810x300  

 

Hasonló forgatókönyveket dolgoztak ki a Sarkvidékről, vagy a délről vagy délkeletről érkező nagyobb támadások visszaverésére is. Az ilyen helyzetek kipróbálására többféle hadgyakorlatot is szerveztek már (Trident Jupiter, Trident Juncture).

 

A tervek és gyakorlatok összesített célja a NATO-hoz tartozó nemzetek 360°-os, azaz teljes védelmi szintjének elérése. A feladat nem a múltbéli, hanem a lehetséges jövőbeli konfliktusok elemzése és a lehetséges válaszok kidolgozása.

 

 

Ennek része a ma kezdődő Air Defender gyakorlat is, amit 2018-ban kezdeményezett Németország, és amit a jövőben rendszeresen meg fognak ismételni.

 

NATO-tagok + 2

 

10 napig 25 NATO-ország gyakorolja légierejük közös reagálási képességét válsághelyzetben. A gyakorlat német vezetéssel zajlik, és Németország biztosítja a logisztikai központokat és az állomáshelyeket is.

 

Finnország ez alkalommal debütál teljes jogú tagként a NATO-ban, és jelen lesz két szövetségen kívüli szereplő is: a tagságra várakozó Svédország, valamint Japán.

 

A Magyar Honvédség Gripenjei az északi Schleswig-Holstein tartományban állomásoznak. A Balti-tenger irányába mutató harccsoportban a magyarok mellett a török, a brit, az amerikai, a finn légierő és vegyes NATO-századok vesznek részt.

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!