Nyitókép: SITA

 

Két kormány és számos magáncég keresi a kapszulát a víz felszínén, a mélyben és levegőből.

Továbbra sem találják a Titanic roncsainál eltűnt tengeralattjárót, a Titánt. A mentésbe az amerikai és a kanadai haditengerészet, valamint több magánvállalat is becsatlakozott. 5 embert próbálnak kimenteni az Atlanti-óceán mélyéről.

 

Az OceanGate által szervezett majdnem 270 ezer eurós kalandtúra egy több napos hajózással kezdődött a viharos vizeken, majd a turisták alámerültek a 3800 méteres mélységbe, hogy megnézzék a legendás hajó maradványait. A teherautó méretű tengeralattjáró 1 óra 45 perc után tűnt el a radarokról.

 hirdetes_810x300  

 

missing submarine
Az OceanGate által szervezett majdnem 270 ezer eurós kalandtúra egy több napos hajózással kezdődött a viharos vizeken

 

,,Az üzemeltető biztosított minket, hogy 96 órára elegendő oxigénjük és vizük van az utasoknak, így azzal számolunk, hogy még 70 óránk van a mentésre”

 

– számolt be az amerikai partiőrség admirálisa. John W. Mauger hozzátette: 2 repülőgép és egy szonár bója is segíti a munkájukat.

 

A mentést nehezíti, hogy a tengeralattjáró a semmi közepén, Új-Fundlandtól 700 kilométerre tűnt el. A Titán fedélzetén van Hamish Harding, 58 éves brit milliárdos vállalkozó és felfedező is, akinek családja azt írta a közösségi médiában: minden követ megmozgatnak, hogy a Titánt újra felszínre hozzák.

 

Frank Owen, egy volt tengeralattjáró-tiszt a BBC-nek azt mondta: a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó emberek számára az lesz a kihívás, hogy megőrizzék a nyugalmukat, és ne használjanak el túl sok oxigént. Az oxigén 96 órára elegendő, de ha „pánikba esnek vagy túl sokat mozognak, akkor túlléphetik ezt az arányt” – mondta.

 

 

Az ausztrál tengeralattjáró-mentési projekt korábbi igazgatója szerint a második kihívás a tengeralattjáró megtalálása. A víz felszínén könnyebb lesz megtalálni, de nehéz lehet, ha csapdába esett vagy valamibe belegabalyodott.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!