Nyitókép: Pavel Bednyakov/Sputnik/Pool via Reuters

 

Oroszország több mint 40 afrikai állammal írt alá katonai együttműködési megállapodást – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozón.

 

A második szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozó része Oroszország azon törekvésének, hogy érvényesítse befolyását és üzleti érdekeit Afrikában. Az első ilyen csúcstalálkozóra 2019-ben került sor.

 

„A(z) (afrikai) kontinens több mint 40 országával fejlesztjük a katonai és haditechnikai együttműködést, hogy megerősítsük védelmi képességeiket.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Putyin a kétnapos csúcstalálkozó zárónapján. Hozzátette, hogy az afrikai államok a megállapodás keretében új fegyvereket és technológiát kapnak, ami Putyin szerint az egyes afrikai országok biztonságának és szuverenitásának megerősítését szolgálja.

 

Az afrikai államok képviselőit arra is felszólította, hogy aktívan vegyenek részt az Oroszország által szervezett katonai fórumokon, valamint olyan manővereken, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megismerjék a katonai eszközök megfelelő használatát.

 

Putyin azt is bejelentette, hogy Oroszország segítséget nyújt azoknak az államoknak, amelyek igyekeznek megszabadulni a „gyarmatosítás maradékától”, és megígérte, hogy Moszkva megbízható gabonaszállítója lesz Afrikának.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!