Nyitókép: Körkép.sk

 

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) a közeljövőben ellenőrzést végez a pozsonyi Slovnaft finomítóban. A további lépések az eredményektől függenek.

 

Vido Dávid, a SIŽP szóvivője ezt a csütörtöki (október 19-i) terepi égetőkkel és az onnan felszálló fekete füsttel kapcsolatban nyilatkozta a TASR-nek. Vido elmondása szerint a finomítói áramszünet miatt kialakult veszélyhelyzetről értesítették a felügyeletet.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez egy rendkívüli helyzet. A SIŽP hosszú távú nyilvántartásában nem szerepel hasonló eset”

 

– mutatott rá.

 

Rendkívüli helyzet alakult ki a pozsonyi Slovnaftban – sűrű füst távozik a kéményekből

 

A SIŽP-hez csütörtökön több bejelentés is érkezett a pozsonyiaktól a finomítóban kialakult helyzettel kapcsolatban.

 

„Az ilyen esetekben szigorú biztonsági előírások érvényesek, amelyeket az üzemeltetésnek biztosítania kell a munkavállalók, a lakosság, valamint a vagyon egészségének, védelmének biztosításával kapcsolatban”

 

– mondta Vido.

 

Kifejtette, hogy a kibocsátási határértékeket az üzem kéményein csak stabil működés közben figyelik. A hatályos jogszabályok nem határoznak meg a kibocsátási határértékeket a terepi égőkön történő égetésre. A cég szerint a mérőállomásokon végzett mérések nem lépték túl a levegőben lévő szennyező anyagok határértékeit.

 

A zaj és a szag néhány napig fennmaradhat

 

A pozsonyi Slovnaft finomítónak több termelőegységét is le kellett állítani csütörtökön áramszünet miatt. Ezt az összes terepi égő égése, a megnövekedett zajszint és esetleges szag kísérte. A vállalat kijelentette, hogy minden folyamat ellenőrzés alatt állt és biztonságos volt. A Nyugat-Szlovákiai Elosztó elmondása szerint nem tapasztalt áramkimaradást a finomítóban.

 

A finomítóból kiáramló égést, zajt és szagot a következő napokban is érezheti a lakosság. Ez összefügg a termelési egységek fokozatos felfutásával, ami több napig is eltarthat.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!