Nyitókép: SITA

 

A mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) munkabeszüntetése miatt várhatóan hétfőig tartanak a nagymértékű fennakadások a távolsági és regionális közlekedésben.

Számos kritika ellenére második napja tart a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) által megkezdett hatnapos vasúti sztrájk. Így kedd este óta áll a DB Cargo teherszállító részlegének legtöbb vonata, szerda reggel óta pedig a személyszállítás is szünetel.

 

Nem közeledtek egyelőre az álláspontok a Deutsche Bahn-nal folytatott bérvitában: az állami vasúttársaság felszólította a szakszervezetiseket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A vasút legújabb, múlt heti ajánlatát írásban elutasították, szerintük az nem tárgyalási alap.

 hirdetes_810x300  

 

Az egyik fő vita a munkaadóval a normál munkarendtől eltérő műszakokban dolgozók heti munkaidejének 38 óráról 35 órára csökkentése fizetéskiesés nélkül. Korábbi hírek szerint a DB és a munkavállalók tömörülése is kész a kompromisszumra. A Deutsche Bahn ajánlata 37 óra, de ez a jelenlegi gyakorlattól alig tér el.

 

„A GDL sztrájkja miatt hétfőig bezárólag minden távolsági és regionális járatban tömeges fennakadások lesznek” – jelentette be a vasút, hozzátéve, hogy a rendkívüli menetrend jelentősen csökkentett, de megbízható utazási lehetőséget kínál. „Hogy ez milyen mértékben lehetséges, az régiónként nagyon eltérő.” Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a távolsági járatokon időben foglaljanak helyet, és indulás előtt 24 órával tájékozódjanak a tervezett csatlakozásról.

 

 

Közben a vasúti közlekedésért felelős kormánybiztos, Michael Theurer a jelenlegi sztrájknak a fenntartható közlekedési átmenetre kiható következményeire figyelmeztetett.

 

 

„Az egyre újabb és egyre hosszabb sztrájkokkal egyre kevésbé vonzó a klímabarát vasúti közlekedési mód. Aki korábban azt fontolgatta, hogy az autóról a vasútra vált, az most kapott egy újabb ellenérvet” –  mondta a közlekedési minisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint ez „játék a tűzzel”. A politikus tárgyalásra szólította fel a mozdonyvezetők szakszervezetét és a vasúttársaságot is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!