Nyitókép: SITA

 

Évtizedek óta nem volt példa olyan mértékű összehangolt, az ország egészét súlyos mértékben befolyásoló sztrájkra, mint amit a gazdák indítottak a mai napon, 2024. janur 8-án a hajnali órákban.

 

Több ezer traktor vonult az utakra szerte Németországban, csak Berlinben a bandenburgi kapu előtt majd 600-an várakoznak. A Csehországgal határos szakaszokon is leállt, vagy akadozik a forgalom. Több helyütt blokkolják az autópályákra felvezető utakat is.

 

 hirdetes_810x300  

Több mint 5000 traktor Münchenben

 

Münchenben a rendőrség elmondása szerint mintegy 5500 traktort kísértek a környező régióból a városközpont felé, ahol később nagygyűlést terveznek.

 

Németországban kiengedhették a szellemet a palackból. Részletek ITT.

 

Gazdatüntetés Németországban – Egyre feszültebb a hangulat. Előkerült az akasztófa is

 

Közel 600-an a Brandenburgi kapu alatt

 

A berlini Brandenburgi kapunál tíz órára 566 traktorral, teherautóval, személygépkocsival, furgonnal és pótkocsival gyűltek össze a tiltakozók. A tiltakozáson a gazdák mellett számos busz- és teherautó-sofőr is részt vett, és sok kézműves is volt a demonstrálók között.

 

 

A tiltakozási hullám az előzetes tervek szerint egy hétig tart majd és északtól, a dán határ mentétől egészen délig, a Boden-tóig tart.

 

Farmers drive in convoy with their tractors on the A66 highway near Wiesbaden, Germany, Monday, Jan. 8, 2024. Farmers are blocking highway access roads in parts of Germany and gathering for demonstrations, launching a week of protests against a government plan to scrap tax breaks on diesel used in agriculture. (Arne Dedert/dpa via AP)
Farmers demonstrate with their tractors in front of the state parliament in Kiel, Germany, Monday, Jan. 8, 2024. Farmers blocked highway access roads in parts of Germany Monday and gathered for demonstrations, launching a week of protests against a government plan to scrap tax breaks on diesel used in agriculture. (Christian Charisius/dpa via AP)

 

A gazdákhoz előbb az áruvarozók, majd délutánra a vasutasok is csatlakoztak. A Körkép.sk Karlsruhe-ban élő egyik olvasójától úgy értesült, hogy a belvárosban negyed annyi a forgalom mint egy normális hétköznapon.

 

Utcára vonultak a német gazdák. Már a határátkelőhelyeket is blokkolják

 

„A villamos járatoknak minimum a felét vagy kétharmadát törölték. Az árúfuvarozók és a vasutasok is csatlakoztak a sztrájkhoz. Itt a városban egyelőre semmit nem lehet érezni ami kint már nagyon”

 

– tudtuk meg németországi olvasónktól.

 

Az üzletek polcai egyelőre tele vannak, a vásárlók száma azonban igencsak megcsappant.

 

Karlsruhei csendélet az egyik helyi élelmiszerüzletben. Kép forrása: Körkép.sk

 

A tiltakozási hullám a német kormány megszorító intézkedései miatt robbant ki.

 

Az üzletek polcai egyelőre tele vannak, a vásárlók száma azonban igencsak megcsappant.

 

 

Gond akkor lesz, ha a tiltakozók elkezdik a német városokban is blokkolni a forgalmat, például a hidak lezárásával.

 

Joachim Rukwied, a német gazdák szövetségének elnöke megértést kér a közlekedőktől.  Szerinte a gazdacsaládok és a hazai mezőgazdaság jövője a tét. Hangsúlyozta azt is, hogy nem kívánnak erőszakot alkalmazni, minden tüntetést bejelentenek.

 

„Azt reméljük, hogy a berlini kormányzat józan észhez tér, és a mezőgazdaság aránytalanul nagy terheléséből visszavesznek. Ez az alapcélunk a tüntetések során” 

 

– fogalmazott Rukwied.

 

 

A gazdák szerint az energiaárak megemelkedése és most a támogatások tervezett csökkentése együtt a bevételeik mintegy harmadának elvesztésével járnának, amit már nem tartanak elviselhetőnek.

 

 

 

Itt követheted élőben a gazdák titakozását:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.