Nyitókép: SITA

 

Békésen ért véget a hollandiai túszejtés, amelyben egy férfi egy éjszakai lokál személyzetét ejtette foglyul szombaton hajnalban.

 

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor a túszejtő feltartott kézzel elhagyta a lokált, ahol négy embert tartott fogva. Előbb három túszát, majd a negyediket is elengedte, majd megadta magát.

 

A területileg illetékes ügyészség vezetője később sajtótájékoztatón elmondta, hogy a túszejtő hátizsákjában nem volt robbanószer, amelynek gyanúja miatt kiürítettek 150 környékbeli lakást. A férfi késekkel tartotta rettegésben túszait.

 

A rendőrségi akció kezdetén a NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen.

 

Mivel eleinte a hatóságok azt feltételezték, hogy a támadó hátizsákjában robbanóanyag lehet, az Ede városon áthaladó vonatok átmenetileg nem álltak meg a település pályaudvarán.

 

A holland állampolgárságú férfi ismert a bűnüldöző hatóságok előtt, mivel egyszer már meggyűlt a baja a rendőrséggel „fenyegető magatartás” miatt.

 

A túszejtő indítékait még nem ismerik, de a hatóságoknak – mint közölték – jelenleg nincs semmi okuk azt feltételezni, hogy terrorcselekményről lenne szó.

 

René Verhulst, Ede polgármestere megdöbbenését fejezte ki az incidens miatt: „a túszul ejtett emberek szörnyű helyzetben voltak, együttérzek velük és mellettük állok, számíthatnak a támogatásomra” – jelentette ki.

 

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az incidensről a médiában megjelent videókat ne osszák meg a közösségi felületeken, arra hivatkozva, hogy „a kiszabadult túszoknak joguk van arra, hogy békén hagyják magánéletüket, és a rendőrség is szeretné megfelelően végezni a munkáját.”

 

Elmondta azt is, hogy a város tanácsa ideiglenes menedéket nyújtott az incidens miatt a környékről evakuált embereknek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!