Nyitókép: central-group.c

 

Az Ukrajnából származó, gazdaságilag aktív háborús menekültek több mint kétharmada talált magának munkát Csehországban és dolgozik, derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ma közzétett felméréséből. A 175 országot tömörítő kormányközi szervezet tavaly egész év folyamán végzett kérdőíves felmérést a menekültek körében. A felmérés szerint az orosz invázió előtt Ukrajnából Csehországba menekülők többsége nő. Gyakran felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, és a Cseh Köztársaságban csak korábbi végzettségük szintje alatt tudtak elhelyezkedni.

 

A Cseh Köztársaságban tartózkodó Ukrajnából érkező menekültek túlnyomó többsége, mintegy négyötöde nő. A válaszadók négyötöde csoportban, egyötöde pedig egyedül él. A csoportban élő menekültek csaknem felének legalább egy gyermeke van, kétötödének legalább egy súlyos fogyatékossággal élő, 28 százaléka pedig 60 év feletti.

 

 hirdetes_810x300  

A menekültek többsége szeretne visszatérni Ukrajnába, a válaszadók 69 százaléka nyilatkozott így. A menekültek mindössze 12 százaléka nem tervezi a visszatérést. A többiek még nem biztosak abban, hogy visszatérnek-e.

 

A szervezet 2023. január 2. és december 22. között végezte a felmérést, melyben 5010 ukrajnai 18 év feletti menekült vett részt  Csehország összes régiójából.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!