Nyitókép: SITA

 

Irán nem érdekelt a közel-keleti feszültség további fokozódásában – mondta Ebrahim Raisi, az ország elnöke orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak mai telefonbeszélgetésük során. A Kreml közölte, hogy az egyeztetés Teherán kérésére zajlott, apropója a damaszkuszi iráni nagykövetség elleni támadást és az Izrael elleni megtorló csapást követően felfokozott regionális helyzet. Putyin reményét fejezte ki, hogy mindkét fél önmérsékletet tanúsít, és nem engedi, hogy a helyzet tovább romoljon, amely az egész térségre nézve „katasztrofális következményekkel” fenyeget.

 

Izrael hétfőn figyelmeztetett, hogy megtorlásra készül Irán példátlan drón- és rakétatámadására a területe ellen. A zsidó állam háborús kabinete ma ismét összeül, hogy megvitassák a megtorlás lehetséges formáját. A Kreml szerint Raisi azt állította, hogy Irán lépéseit kikényszerítették és korlátozottak voltak. Izraelnek és szövetségeseinek több száz drónt és a rakéták túlnyomó többségét sikerült megsemmisíteniük, amelyeket Irán a zsidó állam ellen kilőtt.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország Irán szövetségesének van tekintve. Irán szállítja Moszkvának azokat a drónokat, amelyeket az orosz csapatok használtak Ukrajnában földi célpontok megtámadására.

 

A Kreml szerint mindkét elnök kijelentette, hogy a térségben zajló jelenlegi események elsődleges oka a megoldatlan palesztin-izraeli konfliktus. Oroszország és Irán azonnali tűzszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben, enyhítve a súlyos humanitárius helyzetet, és megteremtve a feltételeket a válság politikai és diplomáciai megoldásához.

 

Irán keményen fog reagálni minden érdekei ellen irányuló fellépésre – mondta Raisi elnök.

 

„Kategorikusan kijelentjük, hogy az iráni érdekek ellen irányuló legkisebb fellépésre minden elkövetővel szemben határozottan kemény, kiterjedt és fájdalmas választ kell adni”

 

– mondta Raisi Tamim bin Hamad Sani katari emírnek. Az iráni elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a katari emír biztosította arról, hogy Irán és a palesztin ügy Katar állandó támogatását élvezi.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!