Nyitókép: X, reprofoto

 

Az ukrán elnök és az uniós vezetők üdvözölték a hosszas felfüggesztés után végül elfogadott amerikai katonai támogatást, a Kreml szerint azonban ezzel csak tovább szítják a globális konfliktusokat.

Az ukrán elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki keményen küzdött a szombaton elfogadott, több mint 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagért.

 

„Az amerikai támogatási csomag, amelyért oly keményen küzdöttünk, egy nagyon jelentős csomag, amelyet mind a frontvonalban lévő harcosaink, mind az orosz terror által sújtott városaink és falvaink meg fognak érezni. (…) Köszönöm mindenkinek, aki támogatta a csomagunkat – ez egy életmentő döntés,”

 

fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

 hirdetes_810x300  

 

Eddig az Egyesült Államok szállította Ukrajnának a legtöbb föld-levegő rakétát és tüzérségi lövedéket, az amerikai segélyek felfüggesztése után azonban ezek hiánya miatt szakértők már Ukrajna esetleges vereségéről beszéltek.

 

A csomagról a jövő héten még szavazni kell a szenátusban, de ott nem várható vita a döntéssel kapcsolatban. Az Izraelnek, Tajvannak és Ukrajnának szánt támogatás teljes tervezett összege 95 milliárd dollár, amelyből az ukrán rész 61 milliárd dollár.

 

Az EU vezetői üdvözölték a törvényjavaslat elfogadását. Ursula von der Leyen kijelentette: „Ukrajna minden támogatást megérdemel, amit csak kaphat Oroszországgal szemben. Most arra kérjük az amerikai szenátust, hogy minél hamarabb szavazzon, hiszen életek forognak kockán”.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint – aki nemrég szintén további támogatást ígért Ukrajnának – a törvényjavaslat „bizonyítja az Ukrajna iránti folyamatos kétpárti támogatást. Ez a jelentős támogatásnövelés kiegészíti az európai szövetségesek által nyújtott segítséget”.

 

Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő szerint viszont

 

„az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott amerikai katonai támogatás súlyosbítja a globális válságokat: a kijevi rezsimnek nyújtott támogatás a terrorista tevékenységek közvetlen szponzorálása; Tajvannak – beavatkozás Kína belügyeibe; Izraelnek – közvetlen út a térségbeli eszkalációhoz”.

 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a csomag „tovább gazdagítja az Egyesült Államokat, és még inkább csődbe viszi Ukrajnát”.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!