Nyitókép: SITA

 

Szlovákia a vártnál kevesebb pénzt kap az oroszok által megtámadott Ukrajna megsegítésére átadott fegyverekért, számolt be a hírről Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter.

 

Szlovákia így az eredetileg vártnál kevesebb pénzügyi forráshoz jut azért, hogy a korábbi szlovák kormányok Eduard Heger és Ódor Ľudovít vezetésével 2022-től kezdődően  a szlovák hadsereg tartalékalapját szolgáló fegyvereket átadták Ukrajnának. A döntés az Európai Unió Külügyi Tanácsának hétfői luxembourgi ülése után vált ismertté.

 

 hirdetes_810x300  

Több mint nyolc százalékos visszaesés

 

A pénzügyi térítés részeként 215 millió eurót kellene kapnunk, ami 8,5 százalékkal kevesebb, mint amire eredetileg számítani lehetett, és amit Jaroslav Naď akkori védelmi miniszter optimistán bejelentett.

 

Továbbra is zárolva van ugyanis az Európai Védelmi Alap nyolcadik részlete 500 millió euró értékben. Ebből kellene megkapnia Szlovákiának a kompenzációt.

 

Juraj Blanár a témáról hétfőn Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági- és külügyminiszterével is tárgyalt. Magyarország ugyanis blokkolja az Európai Védelmi Alap kifizetéseit. Amiről a szlovák hírügynökségek már nem számoltak be, az az a tény, hogy a magyar blokk mögött az ország saját érdekei állnak. Mégpedig egészen konkrétan az, hogy korábban Ukrajna kérésére az EU szankciós listára helyzete az OTP bankot, amivel Magyarország messzemenőkig nem ért egyet.

 

A labda tehát Brüsszelnél pattog. Az, hogy Szlovákia most emiatt kevesebb pénzhez jut, csak következménye a megoldatlan helyzetnek, amelyet nem Budapest okozott.

 

„Ezek a pénzek jelentősen segítenének fegyveres készleteink feltöltésében, ezért személyesen kértem Szijjárt miniszter urat az ügyben, hogy lehetőség szerint a legmesszemenőbb megértéssel viszonyuljon a helyzethez” – mondta Blanár.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!