Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon hol élnek a legjobban a Földön. A Legatum Intézet éves Global Prosperity Index nevű elemzése a világ összes országát feltérképezi. Kilenc területet vizsgálva rangsorolta idén is az országokat. Ez pedig nem más, mint a gazdaság, a vállalkozói környezet, kormányzás, egészség, biztonság, személyes szabadság és a társadalmi tőke, természeti környezet.

 

Magyarország a 149-es rangsorban a 47.helyen végzett, legjobbnak az oktatási rendszerét és a biztonságot értékelték. Alulteljesített viszont a természeti környezet és a társadalmi tőke terén:

 

hun

Szlovákia a 36. helyen végzett, viszonylag kiegyensúlyozott értékelésekkel minden területen (kivéve a társadalmi tőkét):

 hirdetes_810x300  

 

svk

 

Íme, a világ 25 legélhetőbb országa 2016-ban:

 

25.Portugália – az ország a legtöbb mutatóban jól teljesített, legjobbnak viszont a polgárok személyes szabadságát értékelték – 10. hely a kategória rangsorában.

24.Málta – a kis szigetállam a társadalmi tőke tekintetében végzett az előkelő 8. helyen, de másik négy mutató is a top 20 közé rangsorolta.

23.Hongkong – a kínai városállam ugyan nem tekinthető különálló országnak, mégis övék a világ negyedik legjobb vállalkozói környezete.

22.Japán – Japán jelenleg gazdasági recesszióval küszködik, de a világ harmadik legbiztonságosabb és negyedik legegészségesebb országa.

21.Spanyolország – a változó politikai helyzet és a gyengülő gazdaság rontja Spanyolország helyezését, de ha a biztonságot és az életkörülményeket tartjuk szem előtt, az ország még mindig jó választás.

20.Szlovénia – a szlovénok Európa leggazdagabb nemzetei közé tartoznak, valamint az életszínvonal tekintetében is kiemelkednek.

19.Szingapúr – a világ egyik legjobb helye a vállalkozó számára, valamint a világ legbiztonságosabb és második legegészségesebb városa.

18.Franciaország – a gazdasági nehézségek ellenére Franciaország még mindig vonzó hely.

17.USA – a közelmúltban még a 11. helyre rangsorolták, de a konkurenciának köszönhetően lejjebb csúszott, viszont még mindig Amerikában tapasztalhatjuk meg a legjobb vállalkozói környezetet a világon.

 

prosperity-line-chart
USA és a V4 országok helyezéseinek összehasonlítása.

 

16.Belgium – kitűnik a személyes szabadság és az oktatás területén

15.Ausztria – nyugati szomszédunk a világ kilencedik legbiztonságosabb állama

14.Izland – a szigetállam kitűnő biztonsággal rendelkezik, valamint társadalmi téren is kiemelkedő.

13.Írország – a „gazdasági tigris” nagyszerű helyezést ért el a személyes szabadság (5.) és az oktatás (7.) területén

12.Luxemburg – az apró ország nem csak adóparadicsom, Európa egyik legszabadabb és egészségesebb országa.

11.Németország – Európa gazdasági motorja a legjobb mutatókat nem túl nagy meglepetésre gazdasági téren érte el, ötödik világviszonylatban.

10.Egyesült Királyság – az ország a Brexit ellenére is nagyot lépett előre, tavaly a 15. helyen végzett.

 

ja

 

9.Dánia – a Skandináv országok közül Dániának a legrosszabb a gazdasági értékelése, azonban kiemelkedő biztonságának köszönhetően bekerült a legjobbak közé.

8.Svédország – harmadik helyezés a gazdasági rangsorban és az adatok szerint övék az ötödik legjobb kormány.

7.Hollandia – a hollandoké a világ második legjobb oktatási rendszere, a gazdasági rangsorban a második helyre kerültek.

6.Ausztrália – a hatalmas ország egy helyet javított a tavalyi rangsorhoz képest, köszönhetően kiváló társadalmi tőkéjének.

5.Kanada – az USA északi szomszédja minden mutatóban évek óta jól teljesít, ezért is tudja mindig megelőzni déli szomszédját.

4.Svájc – az országot általában mindig a legjobb jóléti országként értékelik. Köszönhetően a világ legjobb oktatási rendszerének.

3.Finnország – a dobogó harmadik fokára Finnország került, köszönhetően a legjobb kormánynak a világon.

2.Norvégia – Norvégia hét évig volt a rangsor élén, most azonban a második helyre csúszott

1.Új-Zéland – talán nem túl nagy meglepetés, de a gyönyörű szigetországban élni is nagyszerű. Az országé a világ legjobb gazdasági rendszere és legkiválóbb társadalmi tőkéje, második legjobb vállalkozói környezete és kormánya.

 

Körkép.sk, aktuality.sk
adatok, táblázatok: Global Prosperity Index
borítókép:  placebrandobserver.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!