Globálisan több mint 41 700 vállalat vezető HR szakemberét kérdezte meg a ManpowerGroup arról, hogy mekkora problémát okoz vállalatuk számára a szakemberek hiánya, melyek a legnehezebben betölthető munkakörök (melyek a hiányszakmák), miben látják az okait annak, illetve mit tesznek azért, hogy megtalálják a szükséges szakembereket.

 

A felmérésből kiderült, hogy szlovákiai munkáltatók közel fele, vagyis 44 %-a küzd a megfelelő munkaerő hiányával. Szlovákia esetében drasztikus növekedésről van szó, míg 2013-ban a munkáltatók 10 százalékánál, addig 2015-ben 28 százalékuknál, 2016-ban pedig már 44 százalékuknál merült fel problémaként a szakemberhiány.

 

Grafikon: A ManpowerGroup adatai alapján Körkép.sk/kl

 

A felmérés szerint a szlovák munkaerőpiacon leginkább a technikai végzettséggel rendelkezőkből van hiány, de gondot okoz a megfelelő orvosok, egészségügyi dolgozók, mérnökök, IT specialisták, éttermi személyzet, kereskedők illetve sofőrök megtalálása és alkalmazása is.

 hirdetes_810x300  

 

Jaroslava Rezlerová, a ManpowerGroup cseh és szlovák részlegének vezetője szerint a szlovákiai állástalanok között nehéz megtalálni azokat a személyeket, akik megfelelnek a munkáltatók igényeinek, mivel legtöbbjük frissen végzett, tapasztalat nélkül fiatal, vagy pedig olyan végzettséggel rendelkeznek, ami nincs összhangban a kereslettel.

 

manpower
Grafikon: a ManpowerGroup adatai alapján Körkép.sk/kl

 

Sok esetben az is nehezíti a munkahelyek betöltését, hogy a jelentkezők nem megfelelően reagálnak  az álláshirdetésekre, vagy bérigényük nincs összhangban a munkáltató elképzelésével.

 

Érdekesség, hogy a munkáltatóknak csupán egy kis hányada (5 %) nevezi meg problémaként a tapasztalathiányt, tehát nagyobb gondot jelent az, hogy a jelentkezők nem a megfelelő szakiránnyal rendelkeznek – így a kereslet nem találkozik a kínálattal.

 

Nagyigényűek a jelentkezők

 

A felmérés szerint azzal, hogy jónéhány munkakörben nagyobb a kereslet, mint a kínálat , a munkavállalók igényei is megnövekedtek, sokszor túlzottá váltak, mivel ők kerültek alkupozícióba. A másik oldalon viszont állandósult a cégek igénye a megfelelő szakmunkásokra.

 

A legtöbb esetben a fennálló munkaerőhiány-problémát a vállalatok igyekeznek maguk megoldani, méghozzá új toborzási stratégiák bevetésével, távolabbi régiókban élők megszólításával, vagy továbbképzési lehetőségek biztosításával, de az is előfordul, hogy – végső megoldásként – magasabb belépő fizetést ajánlanak fel, mint ahogy az történt nemrég a WV pozsonyi gyárában is.

 

Bár a szlovákiai munkáltatók által jelzett munkaerőhiány magasabb, mint a globális érték, vannak, akiknél még nálunk is rosszabb a helyzet. Forrás: ManpowerGroup/körkép.sk
Bár a szlovákiai munkáltatók által jelzett munkaerőhiány magasabb, mint a globális érték, vannak, akiknél még nálunk is rosszabb a helyzet. Forrás: ManpowerGroup/körkép.sk

 

Egyes felmérések szerint Szlovákiában több mint 300 ezer szakmunkásra lenne szükség, miközben 350-400 ezer között mozog egy évben a munkanélküliek száma. Bár az állam tekintélyes összegeket költ a munkanélküliek átképzésére, ezek e programok kis hatékonysággal működnek, mivel túl sok munkanélküli jut egy munkaügyi hivatalra (3-4 ezer), így nem tudnak hatékonyan működni (erről bővebben itt olvashat).

 

Nem csak Szlovákiában probléma

 

Nem csak a szlovákiai cégeknek okoz problémát a szakemberek hiánya. A japán munkáltatók 86 %-a nem találja meg a megfelelő képesítéssel rendelkező dolgozókat, Tajvanon 73, Romániában pedig 72 százalék küzd szakemberhiánnyal.

 

 

Grafikon: A ManpowerGroup adatai alapján Körkép.sk/kl

 

 

manpower.sk, manpower.hu, Körkép.sk

Nyitókép: pestisrácok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!