A nyugdíjasok egyre nagyobb csoportjának nyugdíjához a dolgozók egyre kisebb tábora fog tudni hozzájárulni.

 

A nyugdíjasok átlagosan 425 eurót kapnak havonta, ez az összeg 2030-ra 315 euróra fog csökkenni, míg 2050-re alig 250 euróra. Egyes számítások szerint megközelítőleg ilyen negatívan hathat a demográfiai krízis a nyugdíjakra az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Ezzel ellentétben a munkaügyi minisztérium teljesen más összegeket számított ki a jövendőbeli nyugdíjasoknak. Sőt, ettől optimistábbak a Szlovák Költségvetési Tanács elemzői, akiknek az lenne a feladatuk, hogy felügyeljék, hogy miképpen gazdálkodnak a közpénzekkel.

 

 hirdetes_810x300  

Tekintet nélkül arra, hogy optimista vagy pesszimista forgatókönyv valósul majd meg, az biztos, hogy a nyugdíjkorhatár kitolódik, és jóval később fogunk nyugdíja menni a mostanihoz képest.

 

Tartósan 450 euró felett

 

A munkaügyi minisztériumban úgy vélik, hogy amennyiben minden a jelenlegi árak keretei között marad, akkor 2050-ben az átlagnyugdíj 450 euró körül lesz. A számítások során abból a feltételezésből indulnak ki, hogy az emberek 40 évet fognak ledolgozni, és átlagbért fognak kapni. Tavaly az átlagos havi bruttó bér a harmadik negyedévben 889 euró volt, az aktuális nyugdíj ennek 48 százalékát alkotja.

 

A várható nyugdíjak: 

 

 

Még optimistábbak

 

A Szlovák Költségvetési Tanácsban ugyan feltételezik, hogy az átlagnyugdíj és az átlagfizetés aránya 36 százalékról 34 százalékra fog csökkenni, de a mai munkaképes lakosság nyugdíja a mairól csaknem 800 euróra fog emelkedni.

 

 „A teljesítőképesség növekedésével (reálbér) a nyugdíjak a jelenlegi szinthez viszonyítva jelentős mértékben növekedni fognak. A számok arra engednek következtetni, hogy a reálbér évente két százalékkal fog emelkedni. A gazdaság növekedése ezért kulcsfontosságú tényező, hiszen nagy mértékben befolyásolja a nyugdíjasok életszínvonalát”

 

egészítették ki az elemzők.

Valóban?

 

A 2008-as krízis azonban bebizonyította, hogy az emberiségnek nem mindig sikerül minden. Az említett évben a hatalmas adósságokkal terhelt gazdaság összeomlott. Ezek az adósságok napjainkban pedig még magasabbak.

 

A munkaügyi minisztérium elvárásai szerint 2060-ra 700 ezer ember lesz nyugdíjas korú, ami sokkal több a jelenlegihez viszonyítva. Amennyiben az említett nyugdíjasoknak átlagosan 483 eurót kellene kifizetni, az a mai árakhoz viszonyítva 10 milliárd eurót jelentene évente a jelenlegi évi 5 milliárd euró helyett.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: oPeniazoch.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!