„Jól megy a szlovák gazdaságnak” – mondta Robert Fico kormányfő mai sajtótájékoztatóján a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének (IFP) új makrogazdasági előrejelzésével kapcsolatban. Becslések szerint a gazdaság idén 3,3 százalékkal növekedhet, ami minden idők legmagasabb erősödése lehet. 

 

A miniszterelnök szerint ezzel Közép-Európa vezető állama lesz Szlovákia, a növekedés legnagyobb húzóerejének a hazai fogyasztást tartja. Kijelentette, hogy 2017-ben 40 ezer munkahely jön létre. Fico abban is reménykedik, hogy a munkanélküliségi ráta ezekben a hónapokban történelmileg a legalacsonyabb szintre kerül, 2020-ig el kellene érnie a 6 százalékos határt.

 

4 százalékos növekedés

 

 hirdetes_810x300  

Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint 2018-ban és 2019-ben az ország gazdasága belehúz és a régió országainál gyorsabban fog növekedni. A miniszter szerint az előrejelzés 2018-ra 4,2 százalékos , 2019-re pedig 4,4 százalékos növekedést vetít előre, ez pedig leginkább a Jaguar Land Rover nyitrai beruházásának köszönhető.

 

Elmondása szerint reális a túlfűtötté válás kockázata, azonban még nem jelent komoly veszélyt. Lucia Šramková, az IFP vezetője szerint már idén előfordulhat a túlzott gazdasági növekedés, azonban a Nemzeti Bank megteszi a szükséges lépéseket a fogyasztói hitelek iránti kereslet csökkentése és hasonlók érdekében.

 

 

A nyugati országokhoz képest jóval alacsonyabb szlovákiai fizetések emelkedését jósolja a pénzügyminisztérium. Miközben idén az átlagbér 3,6 százalékos emelését vetítik előre (így meghaladja majd az 1000 eurót), 2020-ban már több mint 5 százalékkal emelkedhet a havi átlagbér.

 

Elemző: nemcsak a kormány érdeme

 

A frissített makrogazdasági előrejelzést a J&T Bank elemzője, Stanislav Pánis is reálisnak tartja: „Nincsenek ellene érdembeli fenntartásaim.” – mondta a Hospodárske Noviny-nek. Szerinte azonban elsősorban nem a kormány intézkedéseinek köszönhető az előrelépés, hanem a legfontosabb kereskedelmi partnerek ciklikus feléledésének.

 

Pánis úgy látja, hogy Európa országainak kormányai nincsenek nagy hatással a növekedés élénkülésére. Szerinte ennek leginkább az az oka, hogy a strukturális reformok bevezetésének lassú a tempója, amire az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi is figyelmeztetett.

 

hnonline.sk
kép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!