Az Európai Unióban tomboló tojásbotrány miatt csökkent a tyúkok száma, ennek következtében a csökkenő tojásmennyiség miatt emelkedni fog a tojások ára.

 

Még le sem csengett a vajbotrány, máris itt van a tojásbotrány. Az EU-ban kevés lesz a tojás, ezért a baromfitenyésztők már most felhívták a figyelmet a tojásdrágulásra.

 

A Statisztikai Hivatal adatai alapján egy darab tojás átlagosan 0,134 euróba kerül, míg 10 darab tojás 1,34 euróba. A cseh baromfitenyésztők szerint a tojásárak egy darab tojás esetén 19 centig szökhetnek fel. A legrosszabb állapotokra pedig a karácsony előtti időszakban kell számítanunk.

 

 hirdetes_810x300  

A Fipronil-botrány a ludas

 

Egész Európában tojáshiánnyal kell számolnunk, így Szlovákia sem fog kivételt képezni” – mondta a Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniójának vezetője, Daniel Molnár.

 

A Fipronil rovarirtó szerrel fertőzött tojások miatt Hollandiában és Belgiumban hatalmas tenyészeteket semmisítettek, ezért ezeken a piacokon biztosan tojáshiány lesz, nem beszélve Németországról. Amennyiben a holland, belga és a német piacon érdeklődés lesz a szlovákiai tojások után, akkor minden bizonnyal emelkedni fog a tojás ára” – mondja Molnár.

 

Fotó: Kashmir Life

 

Kereslet a szlovák tojások iránt

 

Szlovákiában viszonylag még olcsón juthatunk hozzá a tojásokhoz, ám Ausztriában, Lengyelországban és Németországban már most drágábbak a tojások, mint eddig.

 

A Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniója szerint Szlovákia 106 százalékra önellátó a tojástermelés tekintetében, tehát nem fenyegeti veszély. „Több tojást termelünk ki, mint amennyit képesek vagyunk elfogyasztani. Ennek ellenére a piacon a tojások 20 százaléka behozatalból származik, és kb. 20 százalékot exportálunk külföldre” – mondja Daniel Molnár.

 

Amennyiben a németeknek, a hollandoknak és a belgáknak tojáshiányuk lesz, könnyedén nyúlhatnak a mi tojásaink után.

 

A Fipronil-botrányról

 

A tojásbotrány augusztus elején robbant, amikor holland eredetű szennyezett tojást találtak a hatóságok többek közt Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban. Később kiderült az is, hogy már Szlovákiában is fedeztek fel a Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert tartalmazó tojásokat.

 

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

 

Forrás: Aktuality.sk/iDNES.cz/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!