Országos szinten tovább csökkent a munkanélküliség, az élvonalban azonban továbbra sem a magyarlakta járások jeleskednek – egyetlen kivételtől eltekintve.

 

A Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalok szeptemberre vonatkozó statisztikái szerint országos szinten 6,42 százalékra esett vissza a munkanélküliség az előző havi 6,54 százalékról. A 16 magyarlakta járás összesített munkanélküliségi rátája 8 százalékos, ráadásul két járásban nőtt az állástalanok aránya.

 

A Tőketerebesi járásban 133 fővel, a Vágsellyei járásban 64 fővel lett több a munkanélküliek száma.

 

 hirdetes_810x300  
Adatok: ÚPSVaR

 

Húsz százalékos munkanélküliségnél nagyobbat csak a Rimaszombati járásban mértek, ott több mint 8000 állástalant tartanak nyilván – annyit, mint a fővárosban összesen.

 

Az élen még mindig a Galántai járás áll, 2,47 százalékos munkanélküliséggel rendelkezik, ami a magyarlakta járások közül a legjobb, országos szinten pedig a harmadik legjobb. A sorban a Dunaszerdahelyi járás következik, 3,29 százalékos állástalansággal, ami azonban az országos listán csak a 10. helyre volt elég.

 

Adatok: ÚPSVaR

 

Az országos munkanélküliségi ráta és a magyarlakta régiók rátája hónapok óta alig közelít egymáshoz. Az összes munkanélküli 33 százaléka még mindig a déli járásokból kerül ki. A legnagyobb munkanélküliséggel küzdő 10 járásból négy magyarlakta, ráadásul a leszakadó és a fejlődő régiók közt egyre nagyobb a szakadék.

 

Amit az általunk bemutatott 16 járásról tudni érdemes, hogy itt él a felvidéki magyarok 93,88 százaléka, a szlovákiai munkaképes korú lakosság egy negyede, és a tíz legelmaradottabb régióban él minden negyedik felvidéki magyar.

 

Felvidéki munkanélküliség: Minden harmadik munkanélküli a magyarlakta járásokból kerül ki

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!