Nem az olasz maffia, hanem a Smeres politikusok harácsolása miatt szenvednek leginkább a kelet-szlovákiai gazdák. Funkcionáriusok, akik jogtalanul vesznek fel évente százezres nagyságrendű állami támogatásokat olyan földekre, amelyek nem az ő birtokukban van és nem is művelnek meg. Hatalmas biznisz az ország azon részében, ahol Robert Fico ex-kormányfő szerint „nincs semmi”.

 

Andrej Bán, a Denník N riporterének cikke nagyot szólt, a jelentősebb tévécsatornák is beszámoltak róla.

 

A trükk

 

 hirdetes_300x300  

A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) által nyújtott, hektáralapú támogatásra nem azok jogosultak, akik földet birtokolnak vagy bérelnek, hanem azok, akik megművelik azt. Ez utóbbihoz pedig annyi is elég, hogy az illető az adott területet évente egyszer lekaszálja. A kiváltságosoknak pedig még ennyit sem kell tenniük.

 

Bán cikkéből kiderült, hogy az Gard/Agro Porúbka nevű mezőgazdasági cég olyan telkekre is zsíros támogatásokat vett fel, amelyeken nem is gazdálkodik. A cég vezetöje Ľubica Rošková, a Smer volt parlamenti képviselője és járási elnöke (ma már nem politizál). A vállalat odáig ment, hogy erdők, más tulajdonában lévő gyümölcsösök, de még egy leaszfaltozott nagy kiterjedésű parkolóra is támogatást vett fel. Roškovát nem véletlenül nevezik a környéken Grófasszonynak.

 

Rošková egyébként remek kapcsolatokat ápolt a Smer felsővezetésével is. Személyesen ismeri Robert Fico ex-kormányfőt, Robert Kaliňák volt belügyminiszter szerint pedig egy „nagyon rendes asszony”.

 

Ľubica Trošková parlamenti eskütétele 2012-ben, egy baráti puszi Robert Ficotól és egy mosolygós közszereplés Ivan Gašparovičcsal. A „mi emberünk”. Fotó: DenníkN.sk

 

Minimális az esély a bukásra

 

Arra, hogy ez az igencsak jövedelmező rendszer kudarcot valljon, kicsi az esély. A PPA csak szúrópróba szerű ellenőrzéseket végez, megfelelő kapcsolati tőkével pedig talán még ez is elkerülhető. Ha esetleg mégis fény derülne a csalásra, börtön nem jár érte, csak a pénzt kell visszaadni.

 

Rošková a sajtónak nem szívesen nyilatkozik. Gabriela Matečná (SNS) agrárminiszter az üggyel kapcsolatos kérdésekre az RTVS riporterének a következőképp válaszolt:

 

„Az agrárkifizetéseket az európai irányelvek szerint hajtjuk végre. Az európai irányelvek pedig azt mondják ki, hogy a közvetlen támogatásokra azok a személyek jogosultak, akik megművelik az adott területet. (…) A mi oldalunkról kezdeményezni [a változást] nagyon nehéz lenne, mert a szlovákiai telekrendszer nagyon bonyolult”

 

Tűréshatár

 

Gyakran tehát a földtulajdonosok tudta nélkül kerülnek nagy összegű támogatások a rendszer kiskapuit kihasználók kezébe, akik megfelelő ismeretséggel rendelkeznek. Andrej Bán kelet-szlovákiai riportjából az is kiderült, hogy ha esetleg egy telektulajdonos gyanútlanul ugyanarra a területre ad be támogatási igénylést, előfordult, hogy a PPA elutasítja őket. Jöhet a bíróság, de a sajtónak nyilatkozó kisgazdák elmondták, hogy esélyük sincs jogorvoslatra – mert aki megkárosította őket, együtt ebédel a bíróval.

 

A gazdák elmondása szerint nem egyszer megtörtént, hogy rájuk támadtak, amikor saját földjüket meg akarták művelni. A rendőrség pedig nem tett semmit, az esetek töredéke jutott csak el a bíróságig, hogy aztán ott fusson zátonyra az ügy.

 

Kelet-Szlovákiában a gazdák tiltakozásokat szerveznek, mert betelt náluk a pohár. Talán úgy érzik, hogy problémáik végre elég nagy figyelmet kapnak.

 

Braňo Závodský, a Rádio Express szerkesztője feltette a kérdést Peter Pellegrini újdonsült kormányfőnek: mi lesz azokkal a smeresekkel, akik érintettek az ügyben és esetleg be is bizonyosodik a felelősségük. Pellegrini szerint ha ez megtörténik, nagyon gyorsan kizárják őket a pártból. Ennyi.

 


Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!