Nyitókép: Info.sk

 

Szlovákia lakosságának többsége nincs megelégedve a fizetésével. Elmondásuk szerint az ideális fizetéshez legalább száz vagy még annál is több euró hiányzik.

 

Az átlagos nominálbér tavaly átlépte az ezereurós határt és elérte az 1013 eurót. A nominálbér emelkedését a tavalyi év kedvező gazdasági fejlődésének számlájára írják, ami az első három negyedévben volt a legérezhetőbb.

 

 hirdetes_810x300  

Annak ellenére, hogy az átlagbér emelkedett, ezer euró feletti bére csupán a lakosok 39%-nak van. A gazdaságilag aktív lakosság többsége, azaz 61%-a három számjegyű fizetést visz haza.

 

Az EU többi országának átlagkeresetét összehasonlítva Szlovákia ranglétra végén kullog, hiszen a szlovákiai átlagbérnél kevesebbet már csak a lengyel, lett, magyar, litván, román és bolgár munkások visznek haza.

 

Az ideális fizetés 1129 euró

 

A legmagasabb átlagbér – több mint 4000 euró! – Luxemburgban, Dániában és Hollandiában van.

 

„A felmérésből kiderült, hogy átlagosan 100 euróval szeretnénk többet keresni annál, mint amennyi a 2018-as havi átlagkereset volt. Szlovákia polgárai számára az ideális fizetés 1129 euró lenne. A nőkkel összehasonlítva a férfiak esetében 200 euróval magasabb az az elképzelt összeg, ami megnyugvást hozna számukra“

 

– mondta Lýdia Žáčková, a Postabank szóvivője.

 

Az ideális bevételt illetően a legszegényebbek a kevesebbel is beérnék, míg a leggazdagabbaknak a sok is kevés lenne.

 

Azoknak, akik havonta 600 eurót visznek haza, elég lenne az 1000 euróhoz közelítő fizetés is. Míg azok az emberek, akik havonta 1000 eurót keresnek, elégedetlenek, s legalább 1500 eurót szeretnének keresni.

 

Az ideális fizetésről való elképzelés régiónként is változó. Míg a kassaiak és a Besztercebányai kerület lakosai átlagosan az 1000 eurós fizetéssel is megelégednének, addig a többi kerületben ennél több pénzt szeretnének hazavinni.

 

A legigényesebbek a pozsonyiak, akiknek a kiegyensúlyozott élethez havonta több mint 1300 euróra van szükségük. Ehhez képest a Nagyszombati kerület lakosai száz euróval kevesebb összeggel, azaz 1200 euróval is beérnék.

 

„Bármennyit is keresünk, a szükségleteink kielégítésére, valamint a váratlan kiadások miatt a  többségünknek az ideális bevételhez néhány száz euróval többre lenne szüksége“

 

– zárta le Žáčková.

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!