Nyitókép: körkép.sk

 

A Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) legfrissebb előrejelzésében tovább rontotta a deficitre vonatkozó előrejelzését. Eszerint idén a költségvetési hiány 8,2 milliárd eurósra hízik, ami az éves szlovákiai GDP 9,45 százaléka.

 

Összehasonlításképp: a leköszönő Pellegrini-kormány decemberben 480 millió eurós deficittel fogadta el a 2020-as büdzsét – a mostani jóslat ennek 17-szerese.

 

Az RRZ előző havi prognózisa 1,5 milliárd euróval rosszabb kilátásokkal számol az idei évre, és a hézag csak részben magyarázható a koronavírussal.

 hirdetes_810x300  

 

Az adóbevételek nagyjából 2,76 milliárddal lesznek szűkebbek a koronavírus-járvány miatt. A második legnagyobb hiánytétel azonban az állami kiadások növekedése, amely 2,02 milliárd eurót tesz majd ki. Ennek egy része nem a járványellenes intézkedésekkel van összefüggésben. A kétmilliárdos hiánytételből csaknem háromszázmilliót tesz ki az autópályákra és a kultúrára szánt keret megemelése.

 

A kormány növelte az állami és nem állami közvállalatok (Államvasút, Állami Vasúttársaság, Nemzeti Autópálya Ügynökség, SAD, légitársaságok) anyagi megsegítésére szánt keretet. 155 millió euróval nőhet a megújuló energiaforrások támogatása. És persze: 52 millió euróval többet kell befizetni idén az EU közös kasszájába is.

 

Persze (könyvelői szempontból) pozitívum is van a változások között: 187 millió euróval csökkennek a tervezett szociális kiadások, mert a kormány végül nem az eredeti formájában valósítja meg a 13. nyugdíjat.

 

A teljes jelentés ide kattintva olvasható el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!