Nyitókép forrása: newsfactry.su

 

A német autóipart sokkal jobban megviselte a koronavírus okozta gazdasági válság, mint a többi ágazatot. Az is előfordulhat, hogy középtávon már nem az autógyártás lesz a német gazdaság húzóágazata –derül ki egy friss tanulmányból, amelyről a Handelsblatt napilap közölt beszámolót.

 

A negatív hatást elsősorban kisebb beszállítók fogják megérezni.

 

A tanulmány szerint elsőször a globális ellátási láncok összeomlása vetette vissza az autóipart, most pedig keresleti sokkhatás érte, ami miatt a vártnál lassabban tér vissza a járvány előtti teljesítményéhez.

 hirdetes_810x300  

 

Kétszámjegyű mínuszok

 

Csak a Volkswagen konszern kibocsátása 22 százalékkal csökkent, ezen belül az Audi és a Škoda termelése negyedével lett kisebb. Nagyobb kárt szenvedett el a BMW, amely az Egyesült Államok piacán 39 százalékkal kevesebb autót értékesített az év elejétől. A globális értékesítése 28 százalékkal esett vissza.

 

A tanulmány szerint a kihasználatlan gyártókapacitások és a technológiai változások csak súlyosbították a helyzetet (megjegyezzük, hogy már jóval a járvány előtt a túlzott kapacitás és a kereslet hiánya miatt aggódott az egész ágazat, a koronaválság csak hatványozta a már meglévő problémákat – a szerk.).

 

„Ennek következtében az autóipari szektor évtizedek után először kénytelen személyi állományt érintő változtatásokat eszközölni, és elveszti hajtómotor státusát a német gazdaságban”

 

fogalmaznak a tanulmány szerzői. Hangsúlyozzák, hogy a változások legnagyobb vesztesei a kisebba utóipari beszállítók, mert ők nem állhatnak át olyan könnyen az elektromos autók gyártására, mint a nagy konszernek.

 

Merkel nem adna a szektornak különtámogatást

 

Az utóbbi tíz évben az autóipar dinamikusan tudott fejlődni, mint a feldolgozószektor egésze, ezért nagyban hozzájárult a német gazdasági eredményekhez. És bár továbbra is hatalmas részt képvisel a német GDP-ből (10 százalékot) és a foglalkoztatottságból (936 ezer közvetlen állás kötődik hozzá), a vezérpozíciót hamarosan elvesztheti.

 

A Handelsblatt közlése szerint kedden Angela Merkel német kancellár Berlinben találkozik a legnagyobb német autóipari szereplőkkel és a szövetségi kormányok képviselőivel. Merkel egyelőre nem kívánja külön támogatásban részesíteni az autógyártókat, ahogy az Markus Söder bajor tartományi kormányfő felvetette nemrég.

 

Merkel szerint ezt a plusz támogatást semmi sem indokolja, mert az autógyártók a belsőégésű motorok gyártása során csökkenteni tudják áfaköltségeiket.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.