Nyitókép forrása: youtube.com

 

Kína legnagyobb félvezetőgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corl (SMIC) részvényei több mint 23 százalékkal zuhantak hétfőn tőzsdenyitáskor amiatt, hogy vasárnap egy amerikai tisztviselő bejelentette, a Fehér Ház fontolgatja a cég feketelistára tételét.

 

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma amellett foglalt állást, hogy feketelistára kell tenni a SMIC-et, ami azt jelentené, hogy a chipgyártó nem férhetne hozzá semmilyen amerikai technológiához vagy szabadalomhoz, amelyek nélkülözhetetlenek a félvezetőgyártásho.

 

A SMIC a kínai kormány támogatásával jelentős fejlesztéseket hajtott végre a félvezetőgyártás ágazatában, de még így is jelentősen lemarad a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung Electronics mögött.

 hirdetes_810x300  

 

A 270-nél is több céget tartalmazó feketelistán rajta van például a Huawei is, több más félvezetőgyártó és IT, valamint mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat mellett.

 

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a SMIC nagyban hozzájárul Kína katonai támadóeszközeinek technológiai fejlesztéséhez, együttműködik egy jelentős kínai katonai beszállítócéggel és a katonasághoz kötötő egyetemi kutatóintézetek tevékenységét hozzáigazították a SMIC technológiájához.

 

A SMIC természetesen tagadta, hogy együttműködnek a kínai hadsereggel, és üres vádaskodásnak minősítette az amerikai állításokat.

 

cnbc.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!