Nyitókép forrása: Photo by Bas Peperzak on Unsplash  

 

A 2021 januárjához mért drágulás mértéke már 8,4 százalékos, és a legnagyobb mértékben az energiaárak és az élelmiszerárak szálltak el. Decemberhez képest januárban 2,7 százalékkal nőttek az árak – derül ki a Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiból. Ugyanakkor a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) közlése szerint messze van még az infláció vége, hamarosan akár a 10 százalékos lélektani határt is megostromolhatja pénzünk elértéktelenedése.

 

A most mért 8,4 százalékos évközi infláció 17 éves csúcsnak számít – 2004 óta nem volt ilyen nagy drágulás. Az élelmiszerárak 8,1, az energiaárak 12,6 százalékkal szálltak el januárban. Az előbbi esetében utoljára 2008-ban tapasztalhattunk hasonló drágulást (azon éven globális élelmiszerválságról cikkezett a világsajtó).

 

Jelentős drágulást produkált a tej és a sajt, de kivette a részét a kenyér és a gabona is az inflációból – mindkét termékcsoport 9 százalékkal volt drágább januárban mint egy évvel korábban. Még ennél is durvább azonban, ami az olajok, zöldségek és zsírok árával történt, ott 25 százalékos volt a drágulás az idei és a tavalyi január viszonylatában (a decemberi arány valamivel jobb volt: 18,5 százalék). Közben a cipőárak csökkentek, de gyakorlatilag ez az egyetlen tétel, amelyet nem érintett az infláció ilyen látványosan.

 

 hirdetes_810x300  

Egy átlagos szlovák háztartás bevételei legnagyobb részét a lakhatási költségek fedezésére fordítja, a rezsit is beleértve. Itt 12,6 százalékos drágulást voltak kénytelenek elviselni a háztartások. A gáz ára 19,6 százalékkal emelkedett, az elektromos áramé 11,7 százalékkal, a távhőszolgáltatásé 11,8 százalékkal, a „szilárd” tüzelőanyagoké pedig 9,2 százalékkal.

 

Az építőipari alapanyagok esetében is látványos inflációt tapasztalni, ahogy a lakásjavítási és karbantartási költségek is emelkedtek (14 százalék).

 

A havi infláció is megéri a pénzét…

 

A múlt decemberről januárra történő drágulás mértékére sem volt példa már 2004 óta. A két hónap között 2,6 százalékos áremelkedés történt – ideális esetben az éves inflációnak kellene ilyen mértékűnek lennie.

 

Az energiaárak egyik hónapról a másikra 13 százalékkal szálltak el, ebből az elektromos áram drágulása 11,7, a gázé 19,4 százalék volt, a távhőé 11,36 százalék.

 

Az átlagos fogyasztási árszínvonal 2,6 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak esetében, 3,3 százalékkal a nyugdíjasok esetében és 2,8 százalékkal az alacsony jövedelműek esetében.

 

Mindezek után a szakértők újabb rossz híreket közöltek. Az NBS elemzői a pénzünk elértéktelenedése a következő hónapokban továbbra is gyorsuló tempót mutat majd, és megközelíti a 10 százalékos mértéket is.

 

Rossz hír, hogy egy ukrán konfiktus épp a leggyorsabb inflációval rendelkező ágazatot, az élelmiszer- és az energiaellátást érintené leginkább.

 

Az elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy az év második felében mérséklődik az infláció, és 5 százalékon tartja majd magát – az éves átlag így 7 százalék körül fog mozogni.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!