Nyitókép: pxhere.com

 

A szlovákiai gáztárolók nagyjából 20 százalékos töltöttségen állnak, és amennyiben Ororország május 20. után elzárná a gázellátást, a jelenlegi készeletek augusztusig, legfeljebb novemberig tartanának ki.

 

Az NBS (Szlovák Nemzeti Bank) aktuális elemzése szerint változatlan fogyasztás mellett nagyjából augusztus elejéig tartanak ki a szlovákiai gázkészletek, esetleg novemberig, attól függően, hogy mekkora az utolsó szállítmány nagysága és hogy milyen tempóban fogyasztunk.

 

A május 20-i határidő a következő szlovákiai kifizetés határidejét jelöli, a fenti becslések pedig azt feltételezik, hogy eddig a dátumig nem korlátozzák a gázellátást az oroszok.

 

 hirdetes_810x300  

A pesszimista forgatókönyv abban az esetben érvényes, ha a szlovákiai gázfogyasztás mértéke hasonlóan alakulna, mint tavaly. Ha 2019-et vesszük alapul, akkor novemberig tartanának ki a tartalékok. Ehhez persze az is kell, hogy az oroszok legalább május 20-ig küldjék a gázt és a kormány se hozzon olyan intézkedéseket, amelyek befolyásolnák a tartalékainkat.

 

Az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fogyasztás jelentős csökkenését a fűtött objektumok legalább egy fokkal alacsonyabb hőmérsékletének fenntartása hozná meg, ezzel ugyanis egy fűtési szezon (8 hónap) alatt nagyjából 314 millió köbméter gázt lehetne megspórolni, ami az átlagos éves szlovákiai fogyasztás nagyjából 6,7 százaléka.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.