Nyitókép: RTVS

 

2021-ben a legmagasabb, 648,2 millió eurós nyereséget a kassai U.S. Steel acélmű érte el. A társaság egyúttal a legnagyobb jövedelemadó-fizető is volt, hiszen a 152,7 millió eurós adófizetéssel megelőzte a régóta első helyen álló Eustream gázszállítót. Utóbbi 126 millió eurós jövedelemadót jelentett a FinStat által közzétett adatok szerint.

 

„A 2020-as évhez képest, amikor a fizetendő adó összege éves szinten 0,89%-kal csökkent, a 2021-re vonatkozó pénzügyi kimutatást benyújtó, 250 000 szlovák vállalat elemzett mintáján alapján a fizetendő adó 30,3%-kal nőtt“

 

– mondta Miriama Pudišová, a FinStat munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  

Elmondása szerint az első 100 legnagyobb befizető összesen a teljes esedékes adó 43,5%-át, azaz 3,442 milliárd eurót fizetett be.

 

A kassai U.S. Steel-nél volt a legnagyobb a fizetendő adó éves növekedése, árbevétele pedig 2020-hoz képest 110%-kal 3,589 milliárd euróra nőtt. A másik cég, amelynek fizetendő adójának mértéke évről évre jelentősen nőtt, a Slovnaft, amely 81 millió eurós veszteségből 253 millió eurós nyereségre tornázta fel magát, és 50 millió euró fizetendő adót fizetett be. A rangsorban feljebb lépett a Kia Slovakia is, amelynek fizetendő adója 61 millió euró volt.

 

Az említett cégek mellett az SPP Infrastructure, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa), a Szlovák Gázművek (Slovenský plynárenský priemysel, SPP), a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (Stredoslovenská energetika), a Volkswagen Slovakia és a Tatra banka is bekerült az első tíz legnagyobb profittal rendelkező cég közé.

 

Pudišová szerint az is érdekes, hogy néhány, az előző évben nulla fizetendő adót számláló cégnél most a fizetendő adó a több százszorosára emelkedett – ide tartozik például a Marelli PWT Kechnec Slovakia, az OKTE, a sli.do, vagy a már beolvadt cégek esetében a Penta Investments.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!