Nyitókép: Shutterstock

 

Az öregségi nyugdíjasok, valamint a más típusú nyugdíjban részesülők idén 606,30 euró értékben kapják meg a 13. nyugdíjukat. Idén ez összesen 828 millió euróba kerül az államnak, de ez nem nettó költség. Mindezt Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális- és családügyi miniszter jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

„A biztonsági erők egykori tagjai is megkapják a 13. nyugdíjat. Megállapodtunk a rokkant időseket lefedő egyesületekkel is, hogy a már nyugdíjkorhatárt betöltött jogosultak szintén 606,30 eurós 13. nyugdíjat kapnak”

 

– mondta Tomáš, hozzátéve, hogy a kormány szükség esetén bármikor kifizetheti a 13. nyugdíj bizonyos részét év közben.

 

 hirdetes_810x300  

A szociális tárca vezetője szerint a 13. nyugdíjak idén 828 millió euróba kerülnek.

 

„De ez nem plusz összeg, mert az előző 13. nyugdíjra már több mint 300 millió eurós költség volt kiszámolva az idei évre. A Költségvetési Felelősségi Tanács maga is elismerte, hogy a hozzáadottérték-adón (ÁFA) keresztül 100 millió euró vissza fog jutni a költségvetésbe”

 

– magyarázta, hozzátéve, hogy az idei év nettó költsége 400 millió euró. Elmondása szerint a források egy részét a Szociális Biztosítóból használják fel, de a többséget az állami költségvetésből utalják át.

 

A tizenharmadik nyugdíj nyugdíjjáradék lesz, és az előző év átlagnyugdíjaként kerül meghatározásra. Tomáš szerint az átlagnyugdíjat az érdemek és a szolidaritás egyesítése érdekében választották kritériumnak. „Mert ilyenkor az alacsonyabb jövedelmű idősek, valamint a magasabb jövedelműek ugyanannyit kapnak” – tette hozzá.

 

Az idei évtől a 13. nyugdíj már nem szociális járulék lesz, hanem új nyugdíjjáradék. A többi nyugdíjhoz hasonlóan a Szociális Biztosító fogja folyósítani. Ez következik a társadalombiztosítási törvény módosításából, amelyet végül csütörtökön fogadtak el a parlamenti képviselők.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.