Nyitókép: AP Photo/John Locher

 

Az Egyesült Államok minden harmadik lakosa szenved az extrém hőségtől.

 

A déli államokban Floridától Texason át Kaliforniáig a hőkupola nevű időjárási jelenség okozza az elviselhetetlen forróságot.

 

A hőkupola a magas légnyomású légtömegetet tartósan egy bizonyos terület felett tartja. A magas nyomás hatására a levegő a talaj felé süllyed, ami összenyomja a levegőt, és még melegebbé teszi azt.

 hirdetes_810x300  

 

A hőkupola ebben az esetben késlelteti a délnyugati monszun igazi beindulását is, mivel megakadályozza, hogy a legtöbb nedvesség Mexikóból vagy a közeli Csendes-óceán keleti vizeiből a régióba jusson. Ha a monszun nedvessége jelen van a levegőben, az képes távol tartani az extrém hőséget, bár párásabbá és kellemetlenebbé teszi a levegőt.

 

Az előrejelzések szerint a hétvégén Arizonában és Nevadában a napközben mért hőmérséklet helyenként megközelítheti a 49 Celsius-fokot, és éjszaka sem mutatanak kevesebbet a hőmérők 32 foknál. A tartós forróság 27 millió ember életét nehezíti meg.

 

Szakemberek arra számítanak, hogy a világ legmelegebb pontján, a kaliforniai Death Valleyben ezekben a napokban megdőlhet az eddig hivatalosan mért legmagasabb hőmérséklet, ami 54 Celsius-fok volt.

 

A parkok, múzeumok, állatkertek és üzletek vagy bezártak a hétvégére vagy rövidített a nyitvatartási idővel működnek az extrém hőség miatt. A forróság olyan megterhelést jelent a szervezetre, hogy a hatóságok azt kérik az emberektől, hogy reggel 9 és este hat között ne tartózkodjanak a szabadban.

 

Egy klímakutató szerint az Egyesült Államokban több ember halálát okozza a hőség, mint a hurrikánok és az árvizek együttvéve.

 

A múlt héten a globális átlaghőmérséklet 17,23 Celsius-fok volt. Ez a valaha mért legmagasabb érték.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!