Adj a nép kezébe hatalmat, és nézd végig a katasztrófát, ami napokon belül bekövetkezik. Láthattuk ezt számtalanszor, leglátványosabban a 2012-es választásokon néztük végig, de ez most nem egy politikai poszt lesz. 🙂

Február első hétvégéjén ugyanis kiosztották a Slávik (Csalogány) 2012 közönségdíjat, jópár felháborító díjazással.

Bajban van a popzene tájainkon. A magyar könnyűzene minősíthetetlen, képtelenség a kereskedelmi rádiók műsorát 10 percnél tovább bírni. A szlovák oldalon pedig éppúgy. Monoton dallamok, banális szövegek, semmi új, semmi érdekes, ami a nemzetközi piacon is megállná a helyét. Az, hogy a Slávik fődíját a Desmod együttes kapta, egyenesen nevetséges. Peter Cmorík pedig énekesi kategóriában kapott Arany Csalogányával olyan zenésszé lépett elő, akinek több a díja, mint a lemeze. Több szót nem is érdemel az egész verseny.

Hogy a szlovák popzene talán még sincs annyira halálközeli állapotban mint a magyar, egy fiatal fecske megjelenésének köszönhető, aki ha így folytatja, egymaga is nyarat csinálhat. Mi neki szurkoltunk a Slávikon. Bár az énekesnői kategóriában sajnos csak az ezüstöt kapta, alig 83 szavazattal maradt csak le az első helytől és szerencsére besöpörte az Év Felfedezettje-díjat is. Szóval ez a fecske összesen 17 éves, és úgy hívják, Celeste Rizvana Buckhingham.

Ez most vicc?

 hirdetes_810x300  

Nem, nem az. A temperamentumos kishölgy neve nem igazán szlovákos. Igaz, ami igaz, még csak nem is Szlovákiából származik. Sőt… édesanyja svájci származású iráni gyökerekkel, édesapja amerikai, angol-ír felmenőkkel, a dédnagyszülők közt volt bizony orosz is. Ebből a kulturális mixből született Celeste. A tehetséges énekesnő a Cseh-Szlovákia Szupersztárt Keres című tehetségkutatóban tűnt fel először, de hála az égnek a nézők megkegyelmeztek neki és kiszavazták még a finálé előtt. Szerencsére, hiszen így nem skatulyázták be egy szerepbe, és fejlődhetett tovább a saját útján, zavartalanul.

A kiesés után nem tűnt el a süllyesztőben, hiszen gyönyörű hangjára többen is felfigyeltek. Először a szlovák rapper Majk Spirittel készített egy közös számot, majd az AMO pozsonyi hiphop duóval is együttdolgozott a Swing című dalon, közben persze saját karrierjét is építgette.

Tavaly áprilisban került a boltokba első albuma, Don´t Look Back címmel, ami hihetetlen összeérett és kiforrott zenei ízlésről tanúskodik, és még mindig rácsodálkozik az ember, hogy ez egy 17 éves lány műve. Talán mégiscsak az a családi kulturális katyvasz tehet róla. Celeste zenéjében az a jó, hogy nincs meg benne az a beszűkültség, ami tájaink popzenéjére jellemző. Tovább lát az orránál, és ami érdekeset máshol összegyűjtöget, azt teljes intenzitással használja fel saját szerzeményeiben.

És még Kažimír miniszter is őt hallgatja 🙂

Az első szám, ami  a lemezről rádiókba került, a Nobody Knows című szám volt, majd egy ország ütötte a Run, Run, Run ritmusát. Mikor pedig már kezdtünk ráunni a ritmusos tapsolásra, jött a következő sláger – a kissé vadócabb Never Be You. 

Siker, siker és siker

2012-ben Celeste az MTV Europe Music Awards 2012 díjátadón a Legjobb Cseh és Szlovák Előadó kategóriában kapott jelölést. Bár innen nem hozott el díjat, a cseh REPORT zenei magazin Žebřík díjátadóján is versenyben van. Az év dala és az év felfedezettje, illetve az Év Televíziós Személyisége díjátadón (OTO – Osobnosť Televíznej Obrazovky) a Legjobb énekesnő kategóriában gyűjtheti be az elismeréseket. Arra, hogy itt mennyire tud helytállni, márciusban derül fény.

Saját bevallása szerint inspiratív, nagy hatással volt rá Joss Stone, Adele, Amy Winehouse, Eminem és Ed Sheeran , valamint az iráni nagymama és az őltala közvetített iráni kultúra. Az iránta való tiszteletét és csodálatát az albumon egy perzsa nyelvű számmal fejezte ki. Ezen kívül a lemez további 9 számot tartalmaz, közülük 8 angol nyelvűt, a Szupersztáros társával, Martin Harichhal pedig egy közös szlovák nyelvű duettet. Talán ezért az egy szlovák számért kár volt az amúgy tökéletes albumra.

Celeste jelenleg a nashvilli Belmont Universityn „zeneipari tanulmányokat” (Music Business) folytat, vagyis nemcsak az énekkel és a zenével foglalkozik, hanem a zenei élethez hozzátartozó üzleti dolgokba is betekintést nyer.

Az énekesnő elmondása szerint Nashville, az amerikai zenie élet egyik központja, a zenészek, énekesek és a zeneszerzők városa. Talán méginkább, mint Los Angeles, hiszen éppen Nashvillben rögzítették a Beyoncé vagy Lady Gaga legnagyobb számait is. Celeste jelenleg Kelly Clarkson csapatával dolgozik együtt, akik az amerikai debütálását készítik elő. Ha néha hazalátogat, akkor sem pihen – hiszen karácsony előtt Seal kassai koncertjén ő melegítette be a közönséget.

Celeste anyanyelve az angol, és a szlovákban még mindig csinál hibát. Érezni rajta, hogy ezt a nyelvet nem sűrűn használja. Ami érdekes, hogy ez valahogy nem zavarja a szlovák közönséget.

Ha az ember olvas vele egy interjút, vagy hallgatja beszélni, kicsit olyan érzése van, hogy ez egy elég kommersz kislány. Ami a fejében még ki kell hogy kristályosodjon, az a zenéjében meglepően összerakott. Amikor zenél, énekel, dalt szerez, mintha tíz évvel idősebb és tapasztaltabb  lenne. Csodálatos egy nőszemély…lehet, ha folytatja megkezdett útjátt és nem száll fejébe a dicsőség. Ha nem görcsöl be, hogy minél sikeresebb legyen Amerikában, és nem esik kétségbe, ha ott nem fut be. Még sok-sok ilyen előadót kérünk Szlovákiának!

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!