Nyitókép: Kapusník Csaba

 

A Hagyományok Háza 2017-ben kezdte meg határon túli hálózatának kiépítését. Mint a Kárpát-medencei magyar néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű intézménye, létrehozta a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és vajdasági fiókintézményeit. A felvidéki fiókintézmény feladata a felvidéki magyarság hagyományos kultúrájának és népművészetének megismertetése, népszerűsítése, dokumentálása, valamint az oktatásban, a közművelődésben és az előadó-művészetben betöltött szerepének megerősítése.

2018. április 13-án hasonló célokkal jött létre a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, melynek legfontosabb célkitűzései közé tartozik a hagyományos népi mesterségek felelevenítése, az országos szinten működő alkotóműhelyek létrehozása, de a szlovákiai magyar kézművesek érdekvédelme is.

 

Közös célok mentén hirdette meg a két szervezet az országos kézműves vándorkiállításon való részvételre szóló pályázatot Magyar kézművesség a Felvidéken 2018 címmel. A sikeres pályázók alkotásaiból összeállított tárlat érkezett meg március 7-én Ipolyságra, a Simonyi Lajos Galériába.

 

 hirdetes_810x300  
Göbő Sándor és Pálinkás Tibor, fotó: Kapusník Csaba

 

Pálinkás Tibor, az ipolysági Honti Múzeum és Galéria igazgatója, megnyitó beszédében – a tárlat kapcsán – megosztotta régészeti tapasztalatait a jelenlévőkkel:

 

„Mióta az ember használati tárgyakat készít, egyre jobban megfogalmazódik benne az igény, hogy ezek a tárgyak funkcionális értékeik mellett esztétikai értékeket is hordozzanak. Ugyanúgy, mint azok a tárgyak, amelyeket április 5-éig tekinthet meg nálunk a nagyközönség.”

 

Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kézművesség öröksége is identitásunk része, mely megmutatja egész gondolkodásunkat, egyedi kultúránkat.

 

A tárlatot Göbő Sándor, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség titkára mutatta be, fotó: Kapusník Csaba

 

„Olyan világot élünk, ahol az értékekhez való érzelmi kapcsolódást próbálják kiirtani az emberekből. Mindennek ellenére még mindig vannak olyan emberek, olyan alkotó, kreatív emberek, akik makacsul ragaszkodnak gyökereikhez. Úgy gondoltuk, hogy az ő munkájuk akkor lenne igazán eredményes, ha ezek az alkotók ezeket az értékeket tovább is adnák. Ezt vállalták szövetségünk alapítói”

 

– jelentette ki Göbő Sándor, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség titkára beszédében. A tárlat bemutatása során Göbő elmondta, hogy a 2018 tavaszán kiírt pályázatra 32 kézművestől mintegy 152 alkotás érkezett, a zsűri a beadott tárgyak csaknem 70%-át javasolta a vándorkiállításra. Az alkotások többségükben a helyi hagyománykört elevenítik fel és éltetik tovább, vannak olyan területek (pl. hímzés, tojásdíszítés, bútorfestés, népi ékszerkészítés, csipkekészítés), ahol kimondottan magas szakmai színvonalú alkotások is születtek.

 

A megnyitót hegedűszóval tette izgalmasabbá Alt István (a kép jobb szélén) és tanítványai, fotó: Kapusník Csaba

 

A pozitív visszajelzéseken, sikereken felbuzdulva a szövetség már meghirdette a 2019-es pályázati felhívást is. A következő állomás előreláthatóan Rimaszombat lesz, majd augusztus elsejétől – kiegészülve az új alkotásokkal – a vándorkiállítás a lévai Barsi Múzeumban lesz megtekinthető. 2019. október 25-én a budapesti Iparművészeti Múzeumban is kiállításra kerülnek a felvidéki kézművesek alkotásai.

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.