Nyitókép: pravda.sk

 

Pénteken 850 ezer euróért árverezték el Prágában Szent Vencel arany 5 dukátját 1937-ből. Csehországban az eddigi legdrágábban elárverezett pénzérme Szent Vencel arany 10 dukátja volt szintén 1937-ből, ami 2017-ben 550 ezer euróért kelt el.

 

A rendkívüli pénzérméért óriási volt a gyűjtők érdeklődése, hiszen ebből az érméből mindössze négy darab készült, és eddig még sosem bocsátották árverésre. Az érme kikiáltási ára 300 ezer euró volt.

 

Pavel Kroužek, az árverést szervező Antium Aurum társtulajdonosa és ügyvezetője az aukció kezdete előtt úgy vélte, hogy az érme hasonló áron fog elkelni, mint a 2017-ben elárverezett arany 10 dukát.

 hirdetes_810x300  

 

Az árverés szervezői egy magántulajdonban lévő külföldi gyűjteményből szerezték meg az érmét, ám a tulajdonos anonimitásban szeretett volna maradni.

 

 „1937-ben minden bizonnyal csak magánkereslet volt az ilyen pénzérmék iránt, ezért vertek belőlük ilyen keveset. Külföldre minden bizonnyal a második világháború előtt került, de pontosan nem tudom, mivel a tulajdonosok nem árulták el“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Kroužek.

 

A pénzérme egyediségéről árulkodik az is, hogy hiányzik a Cseh Nemzeti Bank állami gyűjteményéből.

 

 „Ez egy specifikus csehszlovák dolog, ezért minden bizonnyal valamelyik helyi mecénás vagy gyűjtő veszi meg és helyezi el a saját gyűjteményében. Mindegyik csehszlovákiai gyűjteményben ez az egyetlen pénzérme, ami hiányzik“

 

– jegyezte meg az árverés előtt Kroužek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!